Maaltijdbezorging

Maaltijdbezorgers eten elkaar het liefst op

Een maaltijdbezorger van Just Eat in het Italiaanse Turijn.Beeld Getty Images

Met een verhoogd bod wil Prosus de aandeelhouders van Just Eat alsnog voor zich winnen. Concurrent Takeaway kijkt boos toe.

Er is Prosus alles aan gelegen om Just Eat voor de neus van Takeaway weg te kapen. De twee bedrijven voor maaltijdbezorging opteren al maanden voor een fusie. Maar met een verhoogd bod op Just Eat afgelopen maandag lijkt het Zuid-Afrikaanse investeringsfonds Prosus Takeaway alsnog te slim af te zijn.

In november bood Prosus, feitelijk een verzameling van aandelenbelangen in verschillende internetondernemingen, 7,10 pond per aandeel Just Eat. Dat is nu verhoogd naar 7,40 pond. Het nieuwe voorstel komt neer op een verhoging van zo’n 5,7 miljard euro naar ongeveer 6,1 miljard euro in contanten. Prosus, sinds september deelnemer aan de Amsterdamse beurs, heeft al belangen in meerdere maaltijdbezorgbedrijven, zoals het Duitse Delivery Hero. Just Eat moet de volgende worden. En daarmee neemt Takeaway voorlopig plaats in de wachtkamer. Het Nederlandse bedrijf voor maaltijdbezorging deed afgelopen zomer het voorstel om te fuseren met branchegenoot Just Eat. Als Takeaway minimaal 75 procent van de aandeelhouders weet te overtuigen, wint het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl de strijd van Prosus.

Takeaway wil de fusie volledig betalen met eigen aandelen. Met de huidige koers van het aandeel Takeaway is het bod vrijwel gelijk aan het oude voorstel van Prosus. Maar nu het bod iets is verhoogd, lijkt Prosus aan het langste eind te trekken.

Deadline verschoven

Toch is het nog maar de vraag of de aandeelhouders van Just Eat wel heil zien in het voorstel van Prosus. Liever fuseren ze met een branchegenoot dan dat ze worden overgenomen. Gisteren was de deadline voor aandeelhouders om te reageren op het eerdere voorstel van Prosus. Maar omdat de voortekenen slecht waren besloot het investeringsfonds, onder leiding van de Nederlandse topman Bob van Dijk, daar dus niet op te wachten en het bod te verhogen. De deadline voor aandeelhouders is verplaatst naar 27 december. 

En dat is verstandig, zegt beursanalist Corné van Zeil. Het nieuwe voorstel trekt de aandeelhouders over de streep, verwacht hij. “Ze gaan voor Prosus kiezen, want dat levert simpelweg meer geld op.”

Prosus mikte aanvankelijk op 75 procent van de aandelen van Just Eat, maar zet het nieuwe bod al door als de grens van 50 procent wordt geslecht. Van Zeil: “Dat laat zien dat ze heel ver willen gaan voor de overname.” Takeaway, onder leiding van de Nederlandse topman Jitse Groen, ergert zich groen en geel aan de bemoeienis van Prosus. Volgens Groen misleidt Prosus de aandeelhouders van Just Eat door te zeggen dat hun voorstel meer waard is, zei hij maandag in een schriftelijke reactie.

De zekerheid van contanten

Het bod van Prosus mag dan wel in contanten zijn, er wordt geen rekening gehouden met de ‘strategische voordelen’ die een fusie met Take­away met zich meebrengt. Zo kan een combinatie van maaltijdbezorgdiensten onder meer op grotere schaal reclame inkopen en snijden in het personeelsbestand. Dat biedt Prosus allemaal niet. 

Beursanalist Wim Zwanenburg van Stroeve Lemberger verwacht dat aandeelhouders van Just Eat de voorkeur geven aan Takeaway. De banden tussen die bedrijven zijn inniger en bieden Just Eat de mogelijkheid zelfstandig te blijven functioneren. Toch verwacht Zwanenburg dat Prosus aan de haal gaat met Just Eat, omdat het bod per saldo aantrekkelijker is. “Het is een bescheiden verhoging, maar de contanten bieden wel zekerheid. Ik zou beleggers adviseren om het geld te pakken.”

Zowel Prosus als Takeaway hanteert 27 december als deadline voor de aandeelhouders van Just Eat. Dan wordt duidelijk welk bedrijf de Britse maaltijdbezorger in de wacht sleept. Een woordvoerder van Takeaway houdt er sterk rekening mee dat door vertraging rondom de feestdagen pas in 2020 uitsluitsel volgt.

Lees ook:

Prosus zet tandje bij in overnamestrijd om Just Eat

Technologiefonds Prosus probeert aandeelhouders van maaltijdbezorgdienst Just Eat in te palmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden