DrinkwaterOmgekeerde kwantumkorting

‘Maak water duurder voor de veelgebruiker’

Een medewerker van Vitens in het waterpompstation in Leidsche Rijn.  Beeld ANP
Een medewerker van Vitens in het waterpompstation in Leidsche Rijn.Beeld ANP

Drinkwaterbedrijf Vitens staat voor grote investeringen – begroot op 170 miljoen euro in 2020. Daarom wil het de prijs van drinkwater iets verhogen. En voor excessief gebruiken - zoals in zwembaden - misschien wel exponentieel verhogen.

Koos Schwartz

Een idee. Een interessant idee. Voer een basistarief in voor drinkwater. Maak een kuub water duurder als het om bovengemiddeld gebruik gaat. En breng nog meer in rekening bij excessief gebruik. Hoe hoger het verbruik, hoe duurder de kuub.

De man die het idee lanceerde heet Jelle Hannema, is directeur van Nederlands grootste drinkwaterbedrijf Vitens, en hij opperde het in een vraaggesprek met De Gelderlander. “Het is een idee”, benadrukt zijn woordvoerder een dag later. “Er is geen sprake van een uitgewerkt plan. Daarbij, zo’n systeem met verschillende tarieven zou nu niet eens mogen, het is wettelijk niet toegestaan. Hannema heeft vooral een denkrichting willen aangeven.”

Geen onlogische denkrichting. Want als drinkwater zowel een eerste levensbehoefte als een schaars goed is, waarom dan geen extra rekening indienen bij bovenmatig of excessief gebruik? Met drinkwater is nog iets aan de hand. Het moet aan strenge eisen voldoen. Maar veel drinkwater wordt niet gebruikt om te drinken of te koken, maar om het gazon nat te houden of het zwembad te vullen. Als het excessieve gebruik daardoor wordt veroorzaakt, is het niet zo vreemd dat verbruik extra te beprijzen.

Natuurlijk spot het idee wel met het gangbare gebruik van bedrijven om klanten korting te geven als zij veel spullen afnemen. Kwantumkorting, het is een oerprincipe in de economie en de handel. Maar uit milieu-oogpunt is het niet bepaald het meest duurzame principe. Daarbij is het nutsbedrijf Vitens er niet op gericht om zo veel mogelijk drinkwater te verkopen. Het spoort zijn klanten juist aan om zuinig met water om te springen – de extreem droge zomer van 2018 heeft de noodzaak daarvan nog eens aangetoond. Het verbruik stijgt nog altijd en het wordt er voor Vitens niet makkelijk op te voldoen aan zijn verplichting: het leveren van schoon en veilig drinkwater.

Vitens, dat vijf provincies en een paar gemeenten in aanpalende provincies drinkwater levert staat voor grote investeringen – 170 miljoen euro in 2020 – en gaat daarom de prijs voor drinkwater iets verhogen. Dat kost een gemiddeld huishouden vier euro per jaar extra. Dit jaar was er ook een kleine verhoging (2 euro over 2019), in 2018 gingen de tarieven nog omlaag.

Aandeelhouders

Bovendien wil Vitens over het lopende boekjaar geen dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders. Dat zijn de provincies Friesland, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht (samen 38 procent van de aandelen) en 93 gemeenten. Van die gemeenten hebben Almere (6,3 procent) en Utrecht (4,9 procent) de meeste aandelen. Vorig jaar werd er voor 150 miljoen euro geïnvesteerd, een paar jaar geleden lag dat bedrag nog op honderd miljoen euro.

Vitens investeert onder meer in het vervangen en verbeteren van leidingen, in uitbreiding van capaciteit, in beveiliging en in maatregelen om digitale aanvallen te weerstaan. Vitens ‘maakt’ op 93 plekken drinkwater en waakt over 49.600 kilometer aan leidingen. Een van de grotere projecten is de capaciteitsuitbreiding van het productiebedrijf Spannenburg in het Friese Tjerkgaast, dat een groot deel van Friesland van drinkwater voorziet. In mei 2020 levert Spannenburg 10 procent meer water dan nu het geval is.

Lees ook:

Vitens roept de consument op; doe de kraan eerder dicht

De vraag naar water stijgt zo explosief dat drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt dat het die stijgende vraag niet kan bijbenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden