Inclusie

Liever Diwali vieren dan Tweede Pinksterdag? Feestdagen inruilen kan soms, maar weinig mensen doen het

In een moskee in Rotterdam stonden vorig jaar voor het Suikerfeest heerlijke gerechten klaar. Beeld ANP, Robin Utrecht
In een moskee in Rotterdam stonden vorig jaar voor het Suikerfeest heerlijke gerechten klaar.Beeld ANP, Robin Utrecht

Sommige bedrijven laten werknemers hun eigen vrije feestdag kiezen.

Jamila Meischke

Liever vrij zijn met de hindoeïstische feestdag Diwali dan met Tweede Pinksterdag? Bij bedrijven als Unilever, DPG Media en accountants- en advieskantoor PwC is dat mogelijk. Werknemers mogen daar christelijke feestdagen ruilen tegen een andere vrije dag naar keuze.

In veel cao’s staat dat een werkgever rekening moet houden met de geloofsovertuiging van een werknemer. Daar staat ook in of een medewerker een algemeen erkende feestdag kan inleveren voor een niet-erkende feestdag. Wel verschillen de regelingen per sector en zijn bedrijven vrij in de invulling.

Vakbond FNV steunt werknemers die vanuit hun religie liever op een niet-christelijke feestdag vrij willen. “Maar we zien nog geen grootschalige trend”, zegt FNV-woordvoerder José Kager. Volgens de vakbond zijn mensen over het algemeen nog steeds graag vrij tijdens ‘reguliere feestdagen’, omdat familie en vrienden dan ook vrij zijn.

Culturele kalender

Bij accountants- en advieskantoor PwC is het al sinds 2012 mogelijk om een feestdag te ruilen. “We willen erkenning en ruimte geven aan de multiculturele gemeenschap die we zijn als samenleving en als bedrijf”, vertelt Brigitte van Mameren, manager diversiteit en inclusie bij PwC. “We streven ernaar om nog diverser te worden.” Vooral de doorstroom van werknemers met een migratieachtergrond naar de top lukt volgens Van Mameren nog niet goed genoeg.

Een culturele kalender, waar belangrijke dagen of periodes op worden ingevuld, moet helpen bij de inclusiviteit van het bedrijf. Op die manier kunnen werknemers rekening met elkaar houden, zoals tijdens ramadan. De kalender wordt ook doorgegeven aan de klanten van PwC, omdat werknemers in deze vastentijd bijvoorbeeld meer vermoeid zijn. Of niet beschikbaar zijn op tijdstippen van gebed.

Medewerkers kunnen alleen Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag inwisselen, omdat die dagen op een vaste dag in de week vallen. Zo wordt bijvoorbeeld voorkomen dat een medewerker een feestdag ruilt met een dag die in het weekend valt.

Maximum van drie dagen

Unilever kiest ervoor om werknemers in Nederland de mogelijkheid te geven om alle feestdagen te laten ruilen, met een maximum van drie dagen per jaar. In België zijn er vergevorderde plannen om hetzelfde te doen. “Natuurlijk moet het met het team waarin iemand werkt, worden afgestemd of de keuze voor een vrije feestdag mogelijk is”, zegt Marlous den Bieman die betrokken was bij de invoering.

Omdat werknemers de feestdagenruil onderling met hun leidinggevende afspreken, weet ze niet precies hoeveel werknemers er gebruik van maken. Maar volgens Den Bieman is het een simpele maatregel om in te voeren mét een groot effect. Ze krijgt veel positieve reacties. “Ik vind dat alle bedrijven dit moeten doen”, zegt ze.

Lees ook:

Drie theologen: vervang Tweede Pinksterdag door Suikerfeest als vrije dag

Schrap Tweede Pinksterdag en maak van het Suikerfeest een nieuwe nationale feestdag. Dat bepleiten drie remonstrantse theologen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden