CBS

Lichte groei bijstandsuitkeringen

Loket sociale dienst.Beeld Photo News

In maart zijn er duizend extra bijstandsuitkeringen bijgekomen, zo laat het Centraal Bureau voor de Statistiek weten. 

Eind maart telde Nederland in totaal 413.000 mensen met een bijstandsuitkering. Dat is nog altijd veel en veel minder dan in maart 2019, toen er nog 432.000 mensen bij de gemeente aanklopten voor financiële ondersteuning. Maar het is wel voor het eerst in jaren dat het aantal bijstandsuitkeringen groeit ten opzichte van de maand ervoor.

Gemeenten verstrekken ook uitkeringen aan zelfstandigen om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Het aantal zzp’ers dat zo’n uitkering aanvroeg is in maart meer dan verdrievoudigd, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Eind maart 2020 waren er bijna 14.000 zelfstandigen met een uitkering volgens het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) of de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo).

Zowel in januari als in februari ging het nog om 3600 zelfstandigen die een bijstandsuitkering voor levensonderhoud ontvingen. De sterke stijging komt vooral door de Tozo, die in maart van kracht werd.

Eenmalige tegemoetkoming

Van alle mkb-bedrijven die in aanmerking kwamen voor een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro om de vaste lasten te kunnen betalen hebben horecabedrijven het meest gebruikgemaakt, en dan vooral restaurants en café’s. Ruim een kwart van alle bedrijven heeft een aanvraag ingediend en goedkeuring gekregen. In de horecasector ligt dit aandeel op 60 procent. Andere bedrijfstakken die vaak een uitkering kregen waren kledingwinkels, kermisattracties en taxivervoer.

Ook hebben 7595 bedrijven een lening lopen bij Qredits, een stichting van banken en het ministerie van economische zaken. Qredits helpt met name startende ondernemers die via andere kanalen niet aan krediet kunnen komen met leningen en advies. Aan bijna de helft van die bedrijven is uitstel van aflossing verleend. Ook daar zitten veel bedrijven uit de horeca bij, maar ook kappers en schoonheidssalons. 

Lees ook:

Hij: binnen twee dagen alle opdrachten kwijt. Zij: megadruk

Thijs Taanman en Judith Taanman-Veenstra zijn getrouwd en beide zzp’er: zelfstandige zonder personeel. Terwijl bij Judith de opdrachten binnenstromen, heeft Thijs het sinds de uitbraak van het coronavirus extreem rustig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden