Overname

Leaseplan komt in Franse handen

Het grote Nederlandse leasebedrijf Leaseplan komt grotendeels in handen van zijn Franse branchegnoot ALD.  Beeld ANP
Het grote Nederlandse leasebedrijf Leaseplan komt grotendeels in handen van zijn Franse branchegnoot ALD.Beeld ANP
Redactie economie

Leaseplan, het van oorsprong Nederlandse bedrijf dat auto’s least aan bedrijven en particulieren, komt grotendeels in Franse handen. Voor 4,9 miljard euro neemt het Franse leasebedrijf ALD het merendeel van de aandelen van Leaseplan over. Samen vormen ze het grootste autoleasebedrijf ter wereld. De overname moet nog wel worden beoordeeld door de Europese Centrale Bank, De Nederlandsche Bank en haar Franse equivalent.

Leaseplan werd in 1963 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een grote partij op het gebied van autoleasen. Het bedrijf heeft ruim 1,8 miljoen auto's in beheer in 29 landen, waarvan 1,4 miljoen in Europa en rond de 230.000 in Nederland. Leaseplan verkocht vorig jaar 271.000 auto’s. Het richt zich vooral op het leasen van wagens aan grote ondernemingen.

Mislukte gang naar de beurs

Het bedrijf heeft ruim 8000 werknemers, waarvan er ruim 1500 in Nederland werken. Leaseplan kende vorig jaar een omzet van 9,9 miljard euro en haalde een nettowinst van 253 miljoen euro. Die winst werd stevig gedrukt door de coronacrisis. Aan het jaar 2019 hield Leaseplan een nettowinst van 403 miljoen euro over. Bestuursvoorzitter is Tex Gunning, die eerder topman was van uitzendketen Vedior (later overgenomen door Randstad), daarna in de raad van bestuur zat van AkzoNobel en vervolgens bestuursvoorzitter werd van TNT Express.

Het Franse ALD, dat grotendeels in handen is van de bank Société Générale, heeft bijna 1,7 miljoen auto's in beheer en is actief in 43 landen. Er werken 6700 mensen, waarvan 230 in Nederland. De bank zal 53 procent van het nieuwe leasebedrijf bezitten. De huidige aandeelhouders van Leaseplan, waaronder pensioenuitvoerder PGGM en de zakenbank Goldman Sachs, worden voor ruim dertig procent eigenaar.

Leaseplan was van 1985 tot 2004 in handen van ABN Amro. Daarna werd het verkocht aan drie partijen, waaronder Volkswagen. In 2016 kwam de leasemaatschappij in handen van een groep lange-termijninvesteerders, waaronder PGGM en Goldman Sachs. In 2018 mislukte een gang naar de beurs. Welke gevolgen de overname voor het personeel heeft, is nog niet bekend. ALD denkt door de overname op termijn 380 miljoen euro aan kosten te kunnen besparen. Het fusiebedrijf denkt ook dat het, vanwege zijn omvang, goedkoper auto's kan inkopen dan ALD en Leaseplan afzonderlijk.

Lees ook:

Mag een werkgever ongevaccineerden weigeren? Leaseplan doet het, en de vakbonden zijn woedend

Leasemaatschappij Leaseplan wil dat werknemers die niet gevaccineerd zijn, voorlopig thuis blijven werken. Dat kan juridisch niet door de beugel,zeggen de vakbonden en hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden