Kwartaalcijfers

Langzaam herstelt Air France-KLM: geen miljarden verlies meer, maar miljoenen

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft het verlies sterk teruggedrongen.  Beeld ANP
Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft het verlies sterk teruggedrongen.Beeld ANP

Air France-KLM kon het afgelopen kwartaal flink meer vliegen, en dat is te zien in de cijfers.

Hanne Obbink

Bemoedigend, dat is het woord dat KLM-topman Pieter Elbers kiest om de resultaten over het derde kwartaal van dit jaar samen te vatten. De luchtvaartmaatschappij boekte in die drie maanden een winst van 168 miljoen euro – al moeten daar nog rentes en belastingen van afgetrokken worden. Na anderhalf jaar van dieprode cijfers klimt KLM uit het dal. “Maar we zijn er nog niet”, stelt Elbers.

KLM profiteerde van het versoepelen van de coronamaatregelen in Europa. Dat leidde tot fors meer passagiers: 5,2 miljoen, tegen 2,3 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Dat is nog ver verwijderd van de 9,5 miljoen passagiers van vóór corona. Maar Elbers ziet: “Onze klanten willen reizen.”

KLM en ook Transavia herstellen zich sneller dan Air France, de andere poot van het concern. Die bleef voor 45 miljoen in het rood steken, ook zonder aftrek van rente en belastingen. Desondanks laat het concern als geheel een opgaande lijn zien, met een omzet die steeg van 2 miljard euro in het derde kwartaal van 2020 naar 4,6 miljard nu. Onder de streep bleef voor Air France-KLM een verlies van 192 miljoen euro over. Dat was een kwartaal eerder nog 1,5 miljard.

Uit de voeten

“De weg naar herstel is onvoorspelbaar, lang en hobbelig”, voorspelt Elbers. “De pandemie is nog niet voorbij.” Maar vooralsnog zijn de vooruitzichten niet ongunstig, vooral omdat de Verenigde Staten op 8 november reisrestricties opheft. Daarmee gaat een belangrijke markt weer open. Air France-KLM rekent erop in de laatste drie maanden van dit jaar op 70 tot 75 procent van de capaciteit van 2019 te zitten. De afgelopen drie maanden was dat 66 procent.

KLM leunt nog zwaar op de steun die vorig jaar zomer door de Nederlandse overheid werd verstrekt. Van de 3,4 miljard euro aan noodkredieten die daardoor ter beschikking kwam, is nu 1 miljard euro gebruikt, meldde Elbers. KLM kan dus voorlopig nog ‘ruim uit de voeten’ met die kredieten.

Landingsrechten

Toch onderhandelt KLM over extra overheidssteun, met deze keer als inzet de versterking van het eigen vermogen. De Franse regering kwam Air France al te hulp met 4 miljard euro, waarvan 1 miljard aan nieuw kapitaal. Maar gesprekken tussen KLM en ‘Den Haag’ lopen nog. Het omzetten van een lening in een eeuwigdurende obligatie die meetelt voor het eigen vermogen behoort tot de mogelijkheden.

De gesprekken staan minder onder tijdsdruk dan in 2020. KLM is bovendien beducht voor de voorwaarden die de Europese Commissie aan zulke steun stelt. Die geldt als staatssteun. Om eerlijke concurrentie te waarborgen, moet KLM daarom in ruil daarvoor landingsrechten op Schiphol inleveren.

Schiphol wil ‘duurzaam’ vliegen stimuleren met havengelden

Schiphol verhoogt de havengelden die luchtvaartmaatschappijen moeten betalen niet met 42 procent, zoals eerder aangekondigd, maar met 37 procent. Daarin is een stikstofheffing verwerkt, en voor stillere en minder vervuilende vliegtuigen valt het tarief lager uit. “Zo stimuleren we duurzaamheid”, zegt financieel topman Robert Carsouw.

Luchtvaartmaatschappijen zijn kwaad. ‘Onbegrijpelijk en zelfs destructief’, zei KLM vorige maand over de aankondiging van de 42-procentsverhoging. Het bedrijf overwoog toen al juridische stappen, via de Autoriteit Consument en Markt. En dat gaat KLM nu inderdaad doen, laat een woordvoerster weten.

De tariefsverhoging is mede bedoeld om vanwege de coronacrisis misgelopen havengelden te compenseren. Volgens de regels mag dat: havengelden moeten kostendekkend zijn. Boekt Schiphol er winst op, dan wordt die terugbetaald. Maar ook verlies mag achteraf verrekend worden.

Ook Schiphol zelf is gebaat bij gematigde havengelden. De luchthaven is een van de goedkoopste van Europa, en dat is belangrijk in de concurrentiestrijd met vliegvelden met een grotere thuismarkt, zoals Londen, Frankfurt en Parijs. “Maar onze tarieven blijven concurrerend”, stelt Carsouw.

Lees ook:

Air France-KLM (en met name KLM) ziet lichtpuntjes ondanks verlies

In het vorige kwartaal boekte Air France-KLM nog anderhalf miljard euro verlies.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden