Beleggen
Lage spaarrente drijft mensen naar de aandelenmarkt
De aandelenmarkt is drukker dan ooit, met een grote groep Nederlanders die tijdens corona aan het beleggen slaat.
Het afgelopen jaar was er één waarin Nederlanders hun loon in crisistijden zagen doorlopen vanwege alle overheidssteun, terwijl ze dat niet konden uitgeven vanwege alle lockdowns. En waarin sparen ondertussen niets opleverde vanwege de lage spaarrentes. Een cocktail die verveelde of rendement-zoekende Nederlanders richting de aandelenmarkt blijkt te duwen.
Zo ziet ING het aantal beleggende klanten inderdaad toenemen, zegt woordvoerder Karin van der Pol. “Het vertrouwen van beleggers is bijna weer net zo hoog als vóór de crisis”, zegt ze op basis van de maandelijkse metingen onder klanten. Rabobank noemt de stijging in 2020 ‘bovengemiddeld’ groot. En ook ABN Amro kent ‘een redelijk massale toename’, zegt Eran Habets, directeur products & solutions bij de bank. “Mensen stapten vooral in toen de beurskoersen weer stegen na de koersval in maart.”
Zelf aan de slag
Volgens onderzoeksbureau Kantar steeg het aantal beleggende Nederlandse huishoudens in twaalf maanden met 17 procent. Die kiezen overigens steeds vaker zelf de aandelen uit om hun geld in te steken (actief beleggen), waar ze dat uitzoekwerk eerder meer toevertrouwden aan een vermogensbeheerder.
Dat laatste merken ze ook bij BinckBank, één van de grootste effectenmakelaars van Nederland. De bank zag het beleggende klantenbestand vorig jaar met liefst 25 procent stijgen, zegt woordvoerder Ronald Veerman. Dat zijn zo’n zestig- tot zeventigduizend mensen. “Meer dan ooit zaten daar actieve beleggers bij.” Die investeerden dan in bedrijven die baat zouden hebben bij de crisis, zoals maaltijdbezorger Just Eat, zegt Veerman. Maar óók in geplaagde bedrijven als fitnesskoepel BasicFit, wanneer ze dachten dat de waarde overdreven laag was ingeschat door andere beleggers.
Vergeet ook bitcoin niet, als investeringsobject. Deze week steeg de waarde van de digitale valuta tot boven de 50.000 dollar per munt. Nieuwe handelaren melden zich onder meer bij Christiaan Jimmink van Bitcoin Meester, één van de grote online platforms om bitcoins aan te schaffen. “Tussen 1 oktober, toen de hausse echt goed begon, en 31 januari is ons klantenbestand met 490 procent gegroeid”, zegt hij. Zijn bedrijf moest opschalen om die klanten te kunnen blijven bedienen, iets wat hij gelukkig ‘op tijd zag aankomen’.
Lees ook:
Komen die positieve spaarrentes nog een keer terug?
Je zou het haast vergeten, maar 2020 was óók het jaar waarin bank na bank overging op 0 procent spaarrente voor kleine spaarders én een negatieve spaarrente voor grote spaarders. Blijft dat zo?