CBS-cijfers

Lage rente en woningnood maken huizen duurder dan verwacht

Beeld ANP

In de eerste negen maanden van het jaar zijn de huizenprijzen harder gestegen dan waarop economen bij Rabobank hadden gerekend. 

De huizenprijzen zijn in het derde kwartaal opnieuw minder hard gestegen, maar de prijsstijging is dit jaar tot nu toe wel groter dan eerder verwacht. Dat meldt de Rabobank in een kwartaalrapportage. In Friesland, Drenthe en Zeeland lag het tempo waarmee huizen duurder worden in de eerste drie kwartalen zelfs hoger dan vorig jaar. Dat ligt onder meer aan het oplopende woningtekort en de verder gedaalde hypotheekrentes, beredeneert de bank. 

“Bij een lagere rente kunnen huizenkopers meestal meer lenen, en dus ook meer bieden. Maar doordat huizen nog altijd schaars zijn, leidt dat extra geld al gauw tot hogere prijzen”, legt woningmarkteconoom Carola de Groot van de Rabobank uit. Volgens cijfers van het Kadaster en het CBS lag het prijspeil in de eerste drie kwartalen van het jaar gemiddeld 7,1 procent hoger dan een jaar eerder. In Flevoland zelfs 9,8 procent hoger. De Groot: “Dat is dan ook een van de provincies met het grootste woningtekort: voor elke twintig huizen in Flevoland moet er eigenlijk één bij om aan de woningbehoefte te voldoen.” Dat komt weer mede doordat de huizenprijzen in Noord-Holland, en in het bijzonder Amsterdam, zo hoog zijn, dat mensen op zoek gaan naar een betaalbare woning in de buurprovincie.

Beeld Sander Soewargana

Broodnodige huizen niet zomaar bijgebouwd

In Flevoland, Groningen, Utrecht en Friesland werden afgelopen negen maanden meer huizen verkocht dan een jaar eerder. De Groot: “Dat is een trendbreuk, want sinds begin 2018 daalden de verkopen in Nederland elk kwartaal juist.” In het derde kwartaal wisselden 59.000 bestaande koopwoningen van eigenaar; 3,5 procent meer dan in dezelfde periode van 2018. In Flevoland schoot het aantal verkopen zelfs met 19 procent omhoog. 

De woningverkopen in heel Nederland liggen inmiddels nog maar net onder het niveau van vorig jaar. De Rabobank verwacht dat het aantal verkopen in heel 2019 zal uitkomen op zo’n 215.000 woningen. De meeste woningen in absolute aantallen worden verkocht in Noord- en Zuid-Holland, gevolgd op enige afstand door Noord-Brabant. In Zeeland worden de minste huizen verkocht, nog geen vijfduizend tot nu toe in 2019.

Die extra huizen die nodig zijn, lijken niet zomaar bijgebouwd te worden. Dit jaar ligt het bouwtempo maar mondjesmaat hoger dan in 2018. De vooruitzichten zijn bovendien somber: cijfers van het CBS laten zien dat gemeenten minder bouwvergunningen hebben afgegeven dit jaar. Dat zet de huizenprijzen onder druk. De Rabobank gaat voor volgend jaar dan ook uit van een prijsstijging van 4,5 procent. Eerder dit jaar was die verwachting nog 4,0 procent.

Lees ook:

Eindelijk meer lucht op de Amsterdamse woningmarkt.

De tijden van ellenlange rijen voor Amsterdamse woningen met een te koop-bord voor het raam zijn voorbij. 

NVM: gekte op de woningmarkt lijkt voorbij

Er is nog wel krapte, maar de gekte op de huizenmarkt neemt af. Vooral nieuwbouwwoningen worden duurder en duurder, en daarmee voor veel kopers té duur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden