Rechtszaak

Kwestie met slaapapneu-apparaten neemt grote hap uit winst Philips

Een Philips DreamStation CPAP apparaat.  Beeld ANP
Een Philips DreamStation CPAP apparaat.Beeld ANP

De problemen die Philips heeft met zijn slaapapneu-apparaten hebben een stevige hap uit de winst van het zorgtechnologieconcern genomen.

Redactie economie

Philips sloot het jaar af met een winst van 612 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 999 miljoen euro. De problemen met de slaapapneu-apparaten zadelden het bedrijf op met een kostenpost van 719 miljoen euro, los nog van eventuele juridische kosten.

De slaapapneu-apparaten bevatten een isolatieschuim dat bleek te kunnen afbrokkelen, wat gevaarlijk kan zijn voor gebruikers. Ook zou het schuim als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen tot chemische reacties kunnen leiden die mogelijk schadelijk zijn. Naast de kosten van de terugroepactie krijgt Philips naar verwachting ook nog te maken met schadeclaims van gebruikers. Met name in de Verenigde Staten zijn daar al rechtszaken over aangespannen.

Ook in Nederland is Philips aansprakelijk gesteld door een groep waar inmiddels honderd apneupatiënten bij zijn aangesloten. Bij patiënten met apneu stokt de ademhaling enkele seconden, en dat kan vaak gebeuren, tot wel tientallen keren per uur. Daardoor slapen patiënten heel onrustig of schrikken vaak wakker. Dat leidt tot slaaptekort, en apneu verhoogt ook de kans op hart- en vaatziektes.

Ademhalingsproblemen

Sommige patiënten hebben nu gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen of longkanker, en vrezen dat dit kan komen door de apparaten. Bestuursvoorzitter van Philips Frans van Houten zei in het NOS Radio 1 Journaal dat dit waarschijnlijk niet het geval is. “Maar ik realiseer me dat we eerst alle testen moeten afronden en bewijzen moeten hebben van onafhankelijke testhuizen voordat we die vraag definitief kunnen beantwoorden.”

De omzet van Philips kwam uit op 17,2 miljard euro. Daarmee lag de vergelijkbare omzet 1 procent lager dan een jaar eerder. In het slotkwartaal van het jaar was sprake van een 10 procent lagere omzet. Naast de problemen met de apneuapparaten, waarschuwde Philips eerder al veel last te hebben van tekorten van elektronische componenten en krapte in de vrachtcapaciteit, wat aan de omzet raakt. Ook stellen klanten de installatie van apparatuur uit en zijn de kosten voor vrachtvervoer flink gestegen.

De daling van de omzet vorig jaar kwam volledig op het conto van Connected Care, de divisie die in 2020 juist excelleerde vanwege de grote vraag naar onder andere beademingsapparatuur. Dit jaar is die vraag minder.

Daarbij zitten ook de problemen met de slaapapneu-apparaten goede prestaties in de weg. In het slotkwartaal lag bij het onderdeel Connected Care de omzet een derde lager dan een jaar eerder. De andere divisies, Diagnosis & Treatment en Personal Health waren goed voor respectievelijk 8 en 9 procent meer opbrengsten.

Lees ook:

Philips-topman Van Houten: Er zijn lange tijd geen klachten geweest over onze apparaten

Heeft Philips ruim 200.000 klachten gehad over zijn slaap- en beademingsapparatuur? Wist het allang dat apparaten soms mankementen vertoonden? Topman Frans van Houten ging op die vragen in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden