Kwartaalcijfers

Kwartaalomzet AkzoNobel een vijfde lager door corona

De boot van Team AkzoNobel tijdens de finish van de Volvo Ocean Race in 2018. AkzoNobel levert verf en beschermende coatings voor onder meer zeiljachten. Beeld ANP
De boot van Team AkzoNobel tijdens de finish van de Volvo Ocean Race in 2018. AkzoNobel levert verf en beschermende coatings voor onder meer zeiljachten.Beeld ANP

Wie koopt er nog een zeiljacht of een nieuwe auto? Voor verffabrikant AkzoNobel zijn het lastige tijden.

Auto's, vliegtuigen en zeiljachten krijgen vaak een verflaag van AkzoNobel. Maar wie bestelt ze nu nog? Het zijn moeilijke markten tijdens de coronacrisis, en dat ziet de Nederlandse verffabrikant in de cijfers terug. De omzet van AkzoNobel is in het tweede kwartaal gedaald naar bijna 2 miljard euro, 19 procent minder dan een jaar eerder. Vooral in de auto-industrie en luchtvaartsector stond de vraag naar lakken sterk onder druk.

AkzoNobel bracht deze cijfers maandag in een onverwacht handelsbericht. De Amsterdamse beurs reageerde positief. Er was namelijk ook goed nieuws. AkzoNobel ziet duidelijk tekenen van herstel en heeft steeds minder last van ‘tegenwind’ door de virusuitbraak. Lag de omzet in april en mei nog respectievelijk 30 en 20 procent lager dan een jaar eerder, in juni was dat nog maar 5 procent.

Het tweede kwartaal verliep volgens Akzo beter dan verwacht. Ondanks de coronacrisis is de winstgevendheid ‘robuust’ gebleken. Dat is een opsteker omdat bijvoorbeeld Rabobank verwacht dat de lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland nog zeker een jaar aanhouden.

Autoverkoop blijft ook volgend jaar achter

Niet alleen in de zwaar getroffen horeca, maar ook in de industrie, delen van de retailsector en de autobranche blijft de omzetdaling groot. Ook volgend jaar zal de verkoop van nieuwe auto’s tegenvallen, zegt Rabobank maandag in een overzichtsrapport. Dat komt door de economische onzekerheid.

Op die automarkt behoren onder meer Porsche, BMW, Volkswagen, Ford, Opel en Volvo tot de klanten van AkzoNobel, dat niet alleen het glanzende kleurtje aan de buitenkant verzorgt. Ook levert Akzo producten om het dashboard af te werken, of coatings die metalen onderdelen onder de motorkap beschermen.

Die coatings zijn niet alleen bestemd voor auto's, schepen of vliegtuigen, maar ook voor windmolens en olie-en gasinstallaties. Het gaat bijvoorbeeld om brandwerende beschermlagen. Deze maand maakte Akzo nog bekend coatings te leveren voor een vloeibaar-gas-project in Canada.

Dit bedrijfsonderdeel, Performance Coatings geheten, verbeterde gedurende het kwartaal, zegt Akzo. “Maar de vraag blijft nog altijd aanzienlijk onder het niveau van vorig jaar.”

Bouwmarkten onttrekken zich aan de malaise

Een meevaller is ook dat bouwmarkten tamelijk goede zaken doen. Wie veel thuiszit en gaat klussen, koopt al snel wat emmers verf. En dat zouden zomaar emmers van Sikkens of Flexa kunnen zijn. Net als de muurvullers van Alabastine en houtbeschermers van Cetabever zijn dat Akzo-merken.

Akzo zegt dat de vraag naar decoratieve verf in Europa inderdaad sterk herstelt - sneller dan verwacht zelfs. In China was de vraag aan het einde van het tweede kwartaal bijna terug op het oude niveau. In andere wereldregio's gaat het minder goed vanwege (gedeeltelijke) lockdowns.

Het aangepaste operationele resultaat bedroeg in het tweede kwartaal 238 miljoen euro tegen 305 miljoen euro een jaar terug. AkzoNobel zei dat strikte kostenbesparingen compensatie hebben geboden voor de zwakkere vraag. Het bedrijf komt op 22 juli met volledige resultaten over de afgelopen periode.

Vorige maand schreef topman Thierry Vanlancker in een bericht dat zijn bedrijf bezig is de moeilijke marktomstandigheden te doorstaan. “Dankzij de maatregelen die we nemen, en onze sterke balans, moet AkzoNobel een leidende speler in de verfindustrie kunnen zijn”, aldus Vanlancker.

Lees ook:

AkzoNobel gaat vanaf nu verder zonder zout en chloor

Ooit maakte het Akzo-concern van alles: van nootjes tot verf en van wasmiddelen en tot chemicaliën. Na de verkoop van zijn chemiepoot resteert alleen nog verf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden