Zakelijk reizen

‘Kwart van werkgevers schrapt dit jaar zakenreizen om corona’

Het aantal passagiers en vluchten op Schiphol bedraagt door alle coronamaatregelen voorlopig nog slechts een fractie van de normale hoeveelheid.  Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Het aantal passagiers en vluchten op Schiphol bedraagt door alle coronamaatregelen voorlopig nog slechts een fractie van de normale hoeveelheid.Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Een kwart van de werkgevers is van niet van plan om dit jaar zakelijke reizen te plannen vanwege de coronapandemie. Dat schrijft zakelijk advies- en onderzoeksbureau Aon in een rapport.

Redactie Trouw

Hoewel er al flink meer duidelijkheid is over de reismogelijkheden rond corona en er steeds meer gevaccineerd wordt, zijn werkgevers dit jaar nog steeds erg terughoudend met hun plannen voor internationale reizen en uitzendingen, ook als het zakelijk essentieel is en/of om reizen in eigen land gaat.

Vorig jaar werd 87 procent van de internationale zakenreizen geannuleerd als gevolg van de virusuitbraak, in verband met de reisbeperkingen en zorgen om het welzijn van werknemers. Bij de 13 procent aan zakenreizen die vorig jaar wel doorgingen betrof het essentiële reisbewegingen, aldus Aon.

Verhoogd risicogebied

Het overgrote deel van de werkgevers (90 procent) verwacht dat het aantal zakenreizen na corona niet meer boven het niveau komt van 2019, stelt Aon. Ook zal niet iedereen staan te springen om een zakelijke reis naar een verhoogd risicogebied te maken. “Op zich is dat ook niet vreemd, aangezien zij een hoger risico lopen en daarna misschien wel in verplichte thuisquarantaine moeten”, zegt Arno Rietveld van Aon.

Overigens lijken langdurige zakelijke uitzendingen van bijvoorbeeld expats minder te lijden onder de coronapandemie. Ruim een derde van de werkgevers denkt dat het aantal langdurige zakelijke uitzendingen gelijkblijft, 40 procent denkt dat deze iets zullen afnemen. Dat is ook uit kostenoverwegingen; hierdoor verschuift het beleid van bedrijven steeds meer naar het inhuren van lokale medewerkers. Een internationale medewerker brengt nu eenmaal veel extra werk, begeleiding, extra consultants, zorgplicht, begeleiding, speciale benefits en (verzekerde) regelingen met zich mee.

Lees ook:

Om half vijf op voor een meeting met China? Deze gestrande expats werken stug door.

Duizenden expats zijn door corona weer terug in Nederland. Digitaal kunnen ze hun baan op een ander continent voortzetten, maar soms wel met bizarre werktijden vanwege het tijdsverschil.

Zie als expat maar eens een sociaal leven op te bouwen nu de training niet doorgaat.

Ook zij hebben te maken met de ­coronabeperkingen voor de sport in Nederland: de naar schatting 400.000 kenniswerkers in ons land en de duizenden buitenlandse studenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden