Woningmarkt

Kun je geen heel huis kopen? Koop dan een heel klein stukje bij Brxs

Het woningaanbod in een etalage van een makelaarskantoor. Een nieuwe start-up wil jongeren in een heel klein stukje van een woning laten investeren.   Beeld ANP
Het woningaanbod in een etalage van een makelaarskantoor. Een nieuwe start-up wil jongeren in een heel klein stukje van een woning laten investeren.Beeld ANP

Geen geld voor een koophuis? Koop dan een stukje huis, raadt een nieuw onlineplatform aan. Niet om in te wonen, maar om aan te verdienen.

Hanne Obbink

De gedachte erachter is eenvoudig. Veel jongeren maken nauwelijks kans op een koopwoning, omdat ze daarvoor het geld niet bij elkaar krijgen. Huiseigenaren profiteren van de steeds maar stijgende waarde van hun bezit, maar jongeren hebben die kans dus niet. Maar wat nu als ze een heel klein stukje van een huis kunnen kopen?

Dit is het uitgangspunt van Brxs, een nieuw onlineplatform dat mensen vanaf achttien jaar aanbiedt vastgoedbelegger te worden. Via Brxs kunnen ze een bedrag vanaf 100 euro in een woning steken. Elk kwartaal krijgen ze dan een klein deel van de huuropbrengst en als de woning verkocht wordt, delen ze mee in de waardestijging.

“We willen de woningmarkt toegankelijk maken voor jongeren”, zegt Brxs-oprichter Amrita Ramsaransing. De aankoop van een eigen huis blijft voor hen ver weg, ja. “Maar investeren in vastgoed komt binnen hun bereik, ze krijgen dus meer financiële slagkracht.” Met een rendement van 2 à 4 procent ‘zouden we goed op weg zijn’, voegt ze eraan toe.

Niet alleen goud

Brxs wil met behulp van technologie “een vastgelopen markt weer op gang helpen”, zegt Ramsaransing, “door vraag en aanbod online bij elkaar te brengen.” Het is geen toeval dat zij en haar mede-oprichter een loopbaan bij taxiplatform Uber achter de rug hebben: daar deden ze iets soortgelijks.

Daarin is Brxs niet de enige. Er groeit een hele sector op het gebied van wat wel ‘proptech’ genoemd wordt – een samentrekking van ‘property’ (vastgoed) en ‘technology’. Wereldwijd staken investeerders volgens een Amerikaans databureau alleen al in het eerste kwartaal van 2021 zo’n 230 miljard dollar in start-ups in deze sector. In Nederland is Funda de bekendste naam, en ook Airbnb zou je een proptechbedrijf kunnen noemen.

Maar het is niet al goud wat er blinkt. Begin dit jaar zette vastgoedfonds Annexum samen met technologiebedrijf Bloqhouse het platform Pebbles op, dat ongeveer hetzelfde doet als Brxs (‘beleggen voor de volgende generatie’), met een inleg vanaf 250 euro en een rendement van 4 à 6 procent. Dat lijkt nog niet goed op gang gekomen te zijn: Pebbles meldt via zijn site dat er nu geen vastgoed beschikbaar is waarin geïnvesteerd kan worden.

Een andere start-up ligt zelfs stil. In 2018 werd via het online platform Jungo de eerste hypotheek met deels crowdfunding afgesloten. In het Jungo-model wordt 80 procent van de hypotheeksom gewoon door een hypotheekverstrekker ingebracht, 20 procent komt van anderen. Dat kunnen familie of vrienden zijn, en ook particuliere beleggers uit het netwerk van Jungo die er brood in zien: zij krijgen hun aanleg in acht jaar tijd terug, plus een mooie rente.

In de Verenigde Staten zijn er proptechbedrijven die met dit model goed geld verdienen. Maar Jungo moest zo’n jaar geleden stoppen met deze crowdfundinghypotheek. Voor het financieren van die 80 procent is veel kapitaal nodig, en toen Aegon, Jungo’s partner die als hypotheekverstrekker optrad, de stekker eruit trok, kon Jungo niet verder.

Zelfwoonplicht

Brxs is uiteraard optimistisch. Het platform heeft inmiddels twee woningen aangekocht, beide in Amsterdam. “We beginnen klein en bouwen stap voor stap op”, zegt Ramsaransing. Amsterdam en ook andere steden willen binnenkort een zelfwoonplicht invoeren – wie een huis koopt, moet er zelf gaan wonen, beleggers worden uitgesloten. Dat kan een hindernis zijn. “Daarover moeten we in gesprek met de gemeente.”

Maar de eerste stap is mensen zo ver zien te krijgen dat ze 100 euro of meer in een stukje huis steken. “Daar kunnen ze marketingervaring die ze bij Uber hebben opgedaan goed gebruiken”, vermoedt Martijn Arets, expert op het gebied van de platformeconomie. “Stel, je hebt een huis van vier ton, dan heb je dus vierduizend beleggers nodig – behalve als je er ook een aantal hebt die veel meer inleggen. Je moet dus veel geld in marketing steken – ik ben benieuwd of je dan nog winst kunt maken.”

Lees ook:

Huisjesmelkers weren, helpt dat de starter op de woningmarkt?

Een nieuwe wet moet de kooplust van huisjesmelkers aan banden leggen, om gewone huizenkopers meer kans te bieden. Dat kán gaan werken. Althans, een beetje.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden