Opruimwoede

Kringloopwinkels putten moed uit onstuimig jaar

Door de lockdown en de daarmee gepaard gaande opruimwoede werden kringloopwinkels overspoeld met spullen. Beeld Herman Engbers
Door de lockdown en de daarmee gepaard gaande opruimwoede werden kringloopwinkels overspoeld met spullen.Beeld Herman Engbers

Opruimend Nederland kon de oude spullen niet altijd kwijt tijdens de lockdown, maar de kringloopwinkels brachten het er toch aardig vanaf in 2020.

De Nederlandse kringloopwinkels zijn coronajaar 2020 heel behoorlijk doorgekomen. De omzet kromp maar ietsje en er kwamen zelfs banen bij. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Die publiceert de branchevereniging ieder jaar. Bij BKN zijn 212 grote kringloopwinkels aangesloten, die samen goed zijn voor een marktaandeel van ongeveer 60 procent.

Uiteindelijk werden net zo veel spullen ingezameld als in recordjaar 2019. Dat mag een klein wonder heten, omdat de winkels in totaal zo’n vijf weken op slot moesten door de pandemie.

“Naar de kringloop gaan is toch: een pareltje scoren en lekker slenteren”, zegt BKN-directeur Leonie Reinders. “Nou, als er iets niet kon dan was het dat.”

Overspoeld met spullen door opruimwoede

Daar kwam bij dat zo’n lockdown zich bij uitstek leent om de zolder en de schuur eens grondig op te ruimen, met normaal gesproken kofferbakken vol materiaal voor de kringloop als gevolg. “Aanvankelijk werden we dan ook overspoeld met spullen, maar toen in maart en april veel winkels dicht moesten, konden de mensen de spullen niet bij ons kwijt”, zegt Reinders. Waarmee niet alleen de verkoop, maar ook de aanvoer van nieuwe voorraden kwam stil te liggen.

Door het virus kon bovendien nauwelijks iets bij mensen worden opgehaald, omdat twee chauffeurs in één bestelbusje niet coronaproof was. Gelukkig voor de branche beschikken de kringloopwinkels van Nederland over een groot netwerk vrijwilligers en andere sympathisanten. Zij organiseerden zelf individuele ophaaldiensten. Samen haalden de bij BKN aangesloten kringloopbedrijven 150 miljoen kilo aan kleding, meubels, serviesgoed en andere gebruikte spullen de winkels binnen. De helft daarvan vond alweer een nieuwe eigenaar.

Hoewel er in het gehele afgelopen jaar zo’n 20 procent minder pareltjesjagers over de vloer kwamen, bleef het omzetverlies beperkt tot 5 procent. Kleiner dan waar de sector voor vreesde. De oorzaak van die ‘meevaller’ moet volgens Reinders worden gezocht in een hoger bestedingsbedrag per klant. “Mensen hadden iets in te halen en gingen een ander aankoopgedrag vertonen.”

Branche heeft armoedige imago van zich afgeschud

Daardoor én door de noodsteun van de overheid kwam de werkgelegenheid bij de kringloopwinkels niet onder druk te staan. In absolute aantallen is het aantal medewerkers zelfs gestegen. Daar zijn vrijwilligers bij gerekend. Ook het aantal werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking nam iets toe. De branchevereniging ‘put moed uit de cijfers voor 2021’, verklaart BKN.

Dat lijkt geen overmoed. Het aantal kringloopwinkels vertoonde voor de pandemie al jaren een stijgende lijn. In 2018 telde Nederland alles bij elkaar zo’n 1700 circulaire winkels en winkeltjes. Hergebruik van spullen staat hoog op de agenda van de moderne consument en het armoedige imago heeft de branche onderhand van zich afgeschud.

Bij Kringloopketen RataPlan (28 vestigingen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland) zien ze het alweer een stuk drukker worden, vertelt een woordvoerder van de stichting, die zijn gebruikte winkelvoorraad verkoopt zonder winstoogmerk. “Mensen bleven maar spullen brengen, we hadden de grootste moeite om alles te verwerken. Nu zien we het aantal klanten weer groeien, zodat al die spullen ook weer verkocht kunnen worden.”

RataPlan benutte de coronatijd om een webshop te bouwen, die inmiddels actief is. Vestigingen nummer 29 en 30 zitten in de pijplijn: eind deze maand komt er een filiaal in Hoorn bij en begin november opent RataPlan een winkel in Dronten. De kringloopketen beheert ook 48 bewaakte fietsenstallingen op NS stations. De stichting biedt vooral werk aan mensen met een zogenoemde afstand tot de arbeidsmarkt.

Lees ook:

Shoppen bij de kringloop is nu hip en verantwoord

Shoppen bij de kringloopwinkel was tot voor kort een beetje armoedig. Nu is het mainstream om je spullen in te slaan op de kringloopboulevard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden