Graafwerk

KPN verwacht meer klanten te lokken door meer glasvezelinternet aan te leggen

KPN legt glasvezel in Zwolle-Noord. In Dieze, een arbeiderswijk uit de jaren dertig, worden glasvezelkabels onder het trottoir gelegd.  Beeld Herman Engbers
KPN legt glasvezel in Zwolle-Noord. In Dieze, een arbeiderswijk uit de jaren dertig, worden glasvezelkabels onder het trottoir gelegd.Beeld Herman Engbers

KPN gaat de komende drie jaar 3,5 miljard investeren. Het bedrijf breidt onder meer zijn glasvezelnet uit.

KPN gaat zijn glasvezelnet sneller uitbreiden. Volgend jaar wil het telecombedrijf 500.000 mensen op dat net aansluiten. Over drie jaar moet ruim de helft van de huizen zijn aangesloten op het net en in 2025 moet dat aandeel zijn opgelopen tot 65 procent.

KPN heeft in Nederland al een uitgebreid glasvezelnet liggen, maar de verbinding tussen dat net en de huizen bestaat nu nog vaak uit koperdraad. Ook met koper is snel internetverkeer mogelijk, maar met een glasvezelverbinding verloopt dat verkeer nog sneller. Vandaar dat KPN meer haast wil maken met de ‘verglazing’.

Die haast is, zo vertelde KPN-bestuursvoorzitter Joost Farwerck dinsdag bij de bekendmaking van KPN’s plannen voor toekomst, niet ingegeven door de coronacrisis. Wel heeft die crisis, zei hij, nog eens aangetoond hoe belangrijk het is om goede en snelle internetverbindingen te hebben. Een flink deel van de Nederlandse bevolking werkt nog altijd thuis en Farwerck vermoedt dat het aantal thuiswerkers ook als het virus is verslagen veel groter zal zijn dan voor de crisis. 

Dat geldt trouwens ook voor KPN zelf. Van de 11.000 werknemers kunnen er zo’n duizend niet thuiswerken: dat zijn de monteurs en de mensen in de KPN-winkels. Maar de rest van het personeel zal in de toekomst vaak vanuit huis werken, denkt Farwerck. Het KPN-bestuur bekijkt dan ook of het bedrijf met minder kantoren toekan dan de huidige circa twintig.

Graafwerk

Twee jaar geleden sloot KPN alleen nieuwbouwwoningen aan op zijn glasvezelnet. Het bedrijf legde toen nog de nadruk op verbetering van de ‘oude’ koperdraadverbindingen. Vorig jaar werden 100.000 woningen op het glasvezelnet aangesloten, dit jaar zijn dat er ongeveer 300.000. Volgend jaar komen er per week ongeveer 10.000 aansluitingen bij. 

Dat kost tussen de 750 en 900 euro per aansluiting, al benadrukte Farwerck dat die kosten per aansluiting sterk verschillen. Bij een hoogbouwflat zijn die, per bewoner, veel lager dan in een klein dorp op het platteland. Belangrijkste kostenpost is de hoeveelheid graafwerk die nodig is om de verbinding tot stand te brengen.

Eigen zak

De benodigde investeringen betaalt KPN uit eigen zak. Het bedrijf verloor de laatste jaren veel klanten, maar zag dit jaar een ommekeer: het aantal klanten voor zijn mobiele diensten steeg. KPN verwacht extra klanten te trekken met zijn glasvezelnet en denkt dat er volgend jaar een eind komt aan de continue uitstroom van klanten in het midden- en kleinbedrijf.

Net als in eind oktober, toen KPN zijn resultaten over het derde kwartaal bekendmaakte, wilde Farwerck niet ingaan op de geruchten dat de Zweedse investeerder EQT het bedrijf zou willen overnemen. EQT is al eigenaar van Delta Fiber dat ook over een glasvezelnet beschikt in Nederland. Volgens Farwerck heeft KPN een partij als EQT niet nodig om al zijn toekomstplannen te financieren. 

Naast de uitbreiding van het glasvezelnet investeert KPN ook fors in het nieuwe 5G-netwerk voor mobiele telefonie. In totaal zal KPN de komende drie jaar zo’n 3,5 miljard euro investeren. Het bedrijf heeft tot nu toe, financieel gezien, weinig last gehad van de coronacrisis. Belangrijkste schadepost is het sterk teruggelopen telefoonverkeer van mensen die reizen naar landen buiten de Europese Unie. Daar staat tegenover dat er meer wordt gebeld en dat KPN kan besparen op zijn (reis)kosten.

Lees ook:

KPN komt crisis goed door, al piept en het kraakt het soms

Er wordt weinig gereisd en dat merkt KPN in zijn omzet. Toch heeft het telecombedrijf financieel gezien weinig last van het Covid-19-virus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden