Telecom
KPN graaft zich met glasvezel een weg naar winst. ‘Straks heeft 80 procent van de Nederlanders glasvezel’
Er zit nog altijd rek in mobiele manieren om te communiceren en in glasvezelklanten. Daar profiteert KPN van.
Telecombedrijf KPN heeft een goed jaar achter de rug en slaagt er nog altijd in om meer klanten naar zich toe te trekken. Zowel het aantal gewone consumenten als het aantal zakelijke gebruikers van het internet- en telefonienetwerk van KPN groeide. De omzet klom iets naar 4,8 miljard euro en de winst verdubbelde naar 1,3 miljard euro.
De winst viel mede zo hoog uit omdat KPN afgelopen zomer een samenwerking aanging met pensioenuitvoerder APG; zij richten samen een glasvezel joint venture op, genaamd Glaspoort. Dat nieuwe bedrijf gaat glasvezel uitrollen in dorpen, kleine kernen en op bedrijventerreinen.
“In 2021 hebben we goede stappen gezet in het behalen van onze strategische en financiële ambities”, verklaarde bestuursvoorzitter Joost Farwerck maandagochtend tijdens de online briefing met de pers. “We zien ons klantenbestand de goede weg op bewegen.”
Naast de toegenomen vraag naar mobiele diensten zorgt vooral het glasvezelnetwerk voor omzetgroei, constateert het bedrijf. Farwerck: “We hebben de uitrol van glasvezel versneld tot ongekende hoogte. In 2021 hebben we een recordaantal huishoudens aangesloten op ons glasvezelnetwerk - samen met Glaspoort ruim een half miljoen huishoudens. We liggen goed op schema om in 2026 circa 80 procent van de Nederlandse huishoudens van glasvezel te hebben voorzien.”
Gezonde kosten
Volgens KPN moeten wel eerst kosten worden gemaakt om serieus geld te verdienen aan het razendsnelle netwerk. KPN noemt dat ‘gezonde kosten’ die ‘gepaard gaan met de groei van het aantal klanten’.
De inspanningen om met volle kracht glasvezel aan te leggen, is pas iets van de laatste paar jaar. Na een bemoedigend begin hield KPN toch weer lange tijd vast aan bestaande technieken zoals internet via de DSL-telefoonlijn. De graafwerkzaamheden voor de aanleg van glasvezelkabels lagen zelfs enige tijd nagenoeg stil.
Na twintig jaar pionieren, vallen en opstaan zit de gang er nu in. Na 2022 wil KPN een eind op weg zijn in, wat het noemt, het ‘afschalen van het huidige kopernetwerk’. De afgelopen periode werden 121.000 huishoudens aangesloten op het breedbandnetwerk. In heel 2021 ging het om 433.000 woningen. Concurrenten maken ook gebruik van het KPN-netwerk, met T-Mobile als belangrijkste huurder.
Inmiddels hebben bijna 4,3 miljoen Nederlandse huishoudens een glasvezelkabel tot in de meterkast. Daarvan maken 1,8 miljoen consumenten ook daadwerkelijk gebruik, middels een internetabonnement via glasvezel. KPN is de grootste aanbieder met ruim 3 miljoen aangesloten huishoudens.
Klanten werven
Om die klanten te werven en te behouden, moet KPN wel eerst kosten maken. Die stegen in het afgelopen jaar met 1 procent. Daar staat tegenover dat de personeelskosten daalden door digitalisering. Aan het eind van vorig jaar had het telecombedrijf 9700 mensen fulltime in dienst, 4 procent minder dan in 2020.
De KPN-top vertelde verder dat het zijn positie als ‘duurzaamste telecombedrijf’ wil behouden door te blijven investeren in zaken die de planeet minder schaden. Zo introduceerde het bedrijf onlangs een nieuwe simkaart die is gemaakt van gerecyclede koelkasten.
Volgens KPN zet de omzetgroei komend jaar door. Topman Joost Farwerck spreekt van een ‘sterke financiële positie’. Dat stelt KPN volgens hem in staat om het rendement voor aandeelhouders aanzienlijk te vergroten, waarmee hij onder meer doelt op de groei van het dividend. Ook heeft de onderneming aangekondigd voor 300 miljoen euro aan eigen aandelen in te gaan kopen.
Lees ook:
20 jaar glasvezel in Nederland: verbinding snel, uitrol traag
Nederland werkt nu twintig jaar aan het aanleggen van een glasvezelnetwerk. Over acht jaar moet elk huis zijn aangesloten. Als de uitrol tenminste niet opnieuw stagneert.