5G

KPN combineert Huawei en Ericsson in het netwerk

Een man met een mondkapje bezoekt de stand van het Zweedse technologieconcern Ericsson op een beurs in Peking. Beeld AP
Een man met een mondkapje bezoekt de stand van het Zweedse technologieconcern Ericsson op een beurs in Peking.Beeld AP

5G-technologie zorgt voor nieuwe mogelijkheden en voor nieuwe risico’s. Het risico op cyberaanvallen neemt toe naarmate meer apparaten aan het internet hangen, zeggen deskundigen.

Hans Nauta

KPN vernieuwt de kern van zijn mobiele netwerk, de technologie waarin alle datastromen samenkomen, en kiest daarbij niet voor het Chinese Huawei maar voor het Zweedse Ericsson. Het gaat om een vijfjarig contract en de installatie begint dit najaar. Voor het antennenetwerk werkt KPN wel samen met Huawei, zo maakten beide bedrijven vorig jaar bekend.

5G moet zorgen voor nieuwe digitale mogelijkheden, in fabrieken, op de weg en voor consumenten. Verbindingen worden sneller en betrouwbaarder. Zelfrijdende auto’s zijn nog wat ver weg, maar slimme stoplichten bestaan al wel. Zo stoppen vrachtwagens in Almelo minder vaak voor het rode licht dankzij KPN-technologie die het verkeer signaleert.

“Met het nieuwe mobiele kernnetwerk zijn we klaar voor de datastromen van de toekomst, razendsnelle communicatie en massief gebruik van het internet of things”, zegt KPN-topman Joost Farwerck over de samenwerking met Ericsson. Hierbij is de hele samenleving gebaat, voegt hij daaraan toe. Een bedrag wordt overigens niet genoemd.

Spionerende overheden

5G zorgt ook voor grotere veiligheidsrisico’s. Naarmate meer apparaten aan het internet hangen, neemt het risico op cyberaanvallen toe, zeggen deskundigen. Laatst liet het Nederlandse beveiligingsbedrijf Zolder bijvoorbeeld zien dat het de controle over bepaalde slimme stoplichten kon overnemen.

Nederlandse telecomaanbieders moeten ervoor zorgen dat hun eigen systemen veilig zijn. Sinds vorig jaar kan de overheid ze verplichten om technologie te vervangen als die afkomstig is van bedrijven die mogelijk samenwerken met een spionerende overheid. Huawei wordt als zo’n risicovolle leverancier gezien. Die Nederlandse regels moeten nog verder worden uitgewerkt. Maar als KPN Huawei had gevraagd voor het kernnetwerk, had dat een economisch risico kunnen zijn. Verder volgt KPN met de keuze voor Ericsson het advies om met meerdere leveranciers te werken: risicospreiding.

Huawei ontkent samen te werken met de Chinese overheid. Maar een commissie van het Britse Lagerhuis schreef vorige week dat daarover geen twijfel bestaat, gezien de eigendomsstructuur van Huawei en de miljarden die het aan subsidies heeft ontvangen. Bovendien voeren Huawei-medewerkers opdrachten uit van Chinese overheidsdiensten, zegt het Defence Select Committee in het rapport ‘De veiligheid van 5G’.

In Groot-Brittannië is de broncode van Huawei’s technologie onderzocht. Daarbij kwamen zwakke plekken naar boven, wat de risico’s voor Britse telecomaanbieders en -netwerken vergroot. Maar daarnaast zou het ook verstandig zijn, schrijven de Britse parlementariërs, om de apparatuur van alle leveranciers onder het vergrootglas te leggen, ‘gezien de kwetsbaarheden van alle apparatuur’.

Lees ook:

Ericsson wil met 5G laten zien dat het een concurrent kan zijn van Huawei

Het Zweedse bedrijf zit precies een eeuw in Nederland en is betrokken bij een 5G-hub op de High Tech Campus in Eindhoven. Europa moet investeren in mobiel internet om niet achterop te raken, vindt de uitvinder van bluetooth.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden