Beursgang DE

Koffiegigant met hoge schulden geeft nieuwe aandelen uit

De fabriek van Douwe Egberts in Utrecht. Moederbedrijf JDE Peet’s gaat naar de Amsterdamse beurs.  Beeld ANP
De fabriek van Douwe Egberts in Utrecht. Moederbedrijf JDE Peet’s gaat naar de Amsterdamse beurs.Beeld ANP

Douwe Egberts is terug op de beurs. Al is het nu onderdeel van koffiegigant JDE Peet’s.

In maart durfden ze niet – vanwege corona. Maar nu de rust op de beurzen lijkt weergekeerd en de koersen stijgen, kan de Amsterdamse beurs vrijdag toch JDE Peet’s verwelkomen: een groot koffiebedrijf met wat thee (Pickwick) en een Nederlandse inslag.

Die inslag blijkt vooral uit DE, dat staat voor Douwe Egberts, en een beetje uit Peet’s, een Amerikaans bedrijf waarvan de Nederlander Alfred Peet de aartsvader is: hij opende in 1966 een koffiewinkel in Berkeley. Van de ruim 21.000 werknemers – JDE Peet’s is na Nestlé het grootste koffiebedrijf ter wereld – werken er bijna 2400 in Nederland.

Nederland is ook een belangrijke markt. JDE Peet’s was in 2019 goed voor een omzet van 6,9 miljard euro, waarvan 10 procent uit Nederland kwam. JDE Peet’s’ aandeel in de Nederlandse koffiemarkt is dan ook mega: 43,9 procent. Bekende merken zijn L’Or, Senseo en natuurlijk Douwe Egberts.

Superunie, dat voor veel supermarkten waren inkoopt, hoort met de Franse supermarktgigant Carréfour tot de vijf grootste klanten, staat in het prospectus dat JDE Peet’s voor de beursgang uitbracht. Ook opvallend: vijf klanten zijn samen goed voor 94 procent van de Nederlandse omzet: daar zullen Albert Heijn en Jumbo bij zitten. In Frankrijk, Engeland en Polen ligt het marktaandeel boven of rond de 30 procent. Met zulke sterke posities is niet vreemd dat het leeuwendeel van de winst (in 2019: 585 miljoen) uit Europa komt. In het tienkoppige senior management team zitten twee Nederlandse vrouwen.

Beursgang moet schuldenlast verminderen

JDE Peet’s is snel opgebouwd. Grootaandeelhouder is JAB Holding, een investeringsmaatschappij van de Duitse familie Reimann. JAB kocht in 2012 Peet’s en daarna een serie andere koffiebedrijven waaronder DE Master Blenders dat in 2012 en 2013 een beursnotering had. De balans getuigt van die koopwoede: bijna 60 procent van de activa bestaat uit goodwill. Veel schulden zijn er ook. De uitgifte van nieuwe aandelen moet 700 miljoen euro opleveren en is bedoeld om de schuldenlast te verminderen. Wel moet er eerst 65 miljoen euro afgetikt voor kosten van de beursgang – ja, een beursgang is duur. Daarnaast verkopen een aantal aandeelhouders (een deel van) hun belang. JAB blijft grootaandeelhouder. O ja, in maart is er nog 285 miljoen dividend aan de (toenmalige) aandeelhouders overgemaakt.

JDE’s leiding verwacht verdere groei. De wereldwijde koffiemarkt groeit met 3 procent per jaar en er is een hang naar duurdere koffies. In China wordt nog nauwelijks koffie gedronken (vijf kopjes per Chinees per jaar), dus dat biedt kansen. En corona? JDE Peet’s’ horeca-omzetten zijn gedaald, maar dat verlies wordt gecompenseerd doordat mensen thuis meer koffie drinken. De bonen waar die koffies van zijn gemaakt, komen vooral uit Brazilië en Vietnam.

Lees ook:

Er komt weer koffie op de beurs

Douwe Egberts keert na zes jaar mogelijk weer terug op de Amsterdamse beurs, al zal het onder een andere naam zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden