Jubileum

KLM krijgt complimenten van topman Ben Smith

Koning Willem-Alexander kan binnenkort zijn eigen paleis Huis ten Bosch in handen houden. Ter ere van het 100-jarig bestaan van luchtvaartmaatschappij KLM is maandag het honderdste Delfts blauwe huisje gepresenteerd. Het jubileumexemplaar is een miniversie van het woonpaleis van de koning en zijn gezin in Den Haag. Beeld ANP

Het was wat stijfjes, maar toch kreeg KLM gisteren op haar 100-jarige jubileum een compliment van Air France-KLM-topman Ben Smith. 

KLM-sportschoenen, KLM-monopoly, een KLM-boek en het nieuwste KLM-huisje. Op de honderdste verjaardag van de luchtvaartmaatschappij in een feestelijk opgetuigde hangar konden genodigden zich maandag wentelen in hun liefde voor ‘de blauwe zwaan’. Voor wie durfde te denken over de keerzijdes van vliegen was er ook veel aandacht voor de Flying-V, het nieuwe, superzuinige vliegtuig dat KLM ontwikkelt met de TU Delft.

En om er een waar feest van te maken kreeg topman Pieter Elbers ook nog een pluim van Ben Smith, de topman van moederbedrijf Air France-KLM. Onderkoeld gebracht, maar toch: “Air France kan nog wat leren van KLM als het gaat om efficiënt werken”, zei hij ten overstaan van de wereldwijde pers die op het jubileumfeest was afgekomen. “KLM doet dat heel goed.”

Op vragen over verdere integratie van de twee luchtvaartmaatschappijen ging Smith niet al te diep in. Hij benadrukte dat de merken onafhankelijk van elkaar juist erg sterk zijn. “Alleen achter de schermen zullen we kijken naar verbeteringen”, zei Smith.

Het honderdste KLM-huisje

Voor de een is een Delfts blauw huisje van KLM een waardeloos prul, voor de ander een felbegeerd verzamelobject. Het eerste KLM-huisje werd waarschijnlijk in 1952 aan passagiers gegeven. Eigenlijk mochten luchtvaartmaatschappijen hun passagiers geen cadeautjes geven, dus gebruikte KLM de huisjes als drankflacon voor een sterk drankje in de businessclass. Tot 1994 werden de huisjes onregelmatig geproduceerd. Bij het 75-jarig jubileum werden er in een keer vijftien verschillende huisjes extra uitgegeven, waarmee het aantal precies op 75 uitkwam. Vanaf dat moment kwam er elk jaar een huisje bij, waardoor gisteren het honderdste huisje onthuld kon worden: een replica van Paleis Huis ten Bosch.

Elektrisch vliegen

Verder waren de twee topmannen het roerend eens over de onmogelijkheid van elektrisch vliegen op korte termijn. En zo leek de verhouding tussen Smith en Elbers een stuk minder ijzig dan begin dit jaar. Toen werd er achter de schermen nog een fikse machtsstrijd uitgevochten met als inzet de positie van Elbers. Uiteindelijk werd Elbers herbenoemd, maar de strijd was zo heftig dat de Nederlandse staat zelfs besloot om een aandeel te nemen in moederbedrijf Air France-KLM.

Deze opmerkelijke stap kwam nog even ter sprake toen minister van Financiën Wopke Hoekstra vanaf het grote podium de honderdjarige mocht toespreken. “Ik hoop dat we onze rol als aandeelhouder kunnen ontwikkelen en deze op de achtergrond kunnen uitoefenen”, zei Hoekstra. Overigens was hij de enige van de sprekers die de moeite nam ook de Fransen in hun eigen taal welkom te heten op het feest van KLM.

Lees ook: 

KLM, de 100-jarige die zichzelf opnieuw moet uitvinden

De KLM is vandaag honderd jaar geworden. Nu de luchtvaart worstelt met het klimaatprobleem moet ‘de blauwe zwaan’ net als vroeger creatief zijn om te overleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden