Uitspraak

KLM hoeft jongste cabinemedewerkers niet als eerste te ontslaan

Beeld ANP

KLM hoeft bij de grote reorganisatie bij de luchtvaartmaatschappij niet het nieuwste personeel als eerste te ontslaan. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. 

Het beroep dat de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) hierover had aangespannen is afgewezen.

KLM kondigde in de zomer al aan duizenden medewerkers te ontslaan om te bezuinigen. Aan het eind van het jaar zal KLM waarschijnlijk zo'n 4000 tot 5000 mensen minder in dienst hebben dan voor de coronacrisis. De maatschappij wil daarbij het liefst een afspiegeling waarbij ontslagen vallen in alle leeftijdsgroepen. VNC stelde echter dat in de cao het zogeheten last-in-first-out-principe was afgesproken.

In juni trok de vakbond hierover in een kort geding al aan het kortste eind. Ook het hof ziet de zaak anders dan de bond. Er was in de cao namelijk geen verplichting opgenomen om een zogeheten ontslagcommissie in te stellen. Hieraan moet voldaan zijn, wil men afwijken van de wettelijke hoofdregel dat bij ontslagen het zogeheten afspiegelingsbeginsel wordt toegepast. Volgens dit beginsel wordt het personeelsbestand zodanig teruggebracht dat de leeftijdsopbouw binnen een bedrijf zoveel mogelijk gelijk blijft.

VNC reageert teleurgesteld en beraadt zich op eventuele vervolgstappen. "Wij beseffen dat het onderwerp gedwongen ontslag een zeer treurige aangelegenheid is, ongeacht welke ontslagmethodiek je toepast", laat de bond verder weten.

Lees ook: 

Met een akkoord over bezuinigen zet KLM een eerste stap op de lange weg naar herstel

KLM heeft een bezuinigingsplan naar minister Hoekstra gestuurd met steun van alle vakbonden. Maar daarmee is de vliegmaatschappij er nog lang niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden