Coronacrisis

KLM’er Ingrid Brama weet niet wat ze meemaakt: ‘Met lege toestellen vliegen, dat bedenk je niet’

null Beeld AFP
Beeld AFP

Nauwelijks nog vluchten, deeltijd-WW en collega’s wier tijdelijke contracten niet worden verlengd. KLM’ers weten niet wat ze meemaken.

Barbara Vollebregt

22 jaar werkt Ingrid Brama (49) bij KLM. “Ik heb al veel meegemaakt, maar dit overtreft alles”, zegt ze over de maatregelen die KLM heeft genomen vanwege de gevolgen van Covid-19. “Landen gooien de luchthavens dicht, vluchten worden geannuleerd.”

Daarom verlengt KLM nu de jaarcontracten niet en zet ze geen uitzendkrachten of externen meer in. Dat raakt tussen de 1500 en 2000 banen. Voor al het KLM-personeel wordt werktijdverkorting aangevraagd en KLM hoopt dat de vakbonden het goed vinden als ze de winstdeling over 2019 - een klein maandsalaris - later uitbetaald aan het personeel.

Het cabinepersoneel is er flink van onder de indruk, zegt Brama, die behalve stewardess ook bestuurslid is van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel. Veel collega’s zitten met vragen. “Sommigen hebben op verzoek van KLM een maand onbetaald verlof genomen, maar wel met het idee dat ze binnenkort die winstdeling zouden ontvangen. Anderen zien vluchten uit hun rooster verdwijnen. En wat moeten ze doen met de kinderen die nu thuiszitten?”

Ingrid Brama Beeld Ingrid Brama
Ingrid BramaBeeld Ingrid Brama

Daar staat tegenover dat het familiegevoel onder KLM’ers toeneemt zegt Brama. “Mensen veranderen hun profielfoto in een logo met een blauw hart met daarin ‘we will survive’ en ‘100 jaar KLM’. Van passagiers krijgen ze ook veel lieve reacties. “Collega’s krijgen doosjes chocolade en snoepjes met ‘thank you’ erop. Soms ook met een briefje: Bedankt dat jullie er zijn in deze moeilijke tijden, jullie komen hier doorheen”, zegt ze.

Zelf vloog ze recent nog naar Hongkong, tijdens de vlucht werd al veel over het virus gepraat. Haar volgende vlucht naar Curaçao gaat niet door. En van de Boeings 747, waarmee ook zij zou vliegen, daar gaan er voorlopig minder de lucht in. Collega’s van Brama zijn eerder in een leeg toestel naar Curaçao gevlogen om daar de laatste passagiers op te halen. “In een leeg vliegtuig vliegen, dat is zo surrealistisch, dat bedenk je niet”, zegt Brama.

Werktijdverkorting KLM nog meer dan verwacht

Geraakt door de enorme crisis in de luchtvaartsector gaat de KLM 70 procent werktijdverkorting aanvragen voor al het personeel. Het bedrijf praat nog met de vakbonden over de invulling. De stap is nodig omdat Air France-KLM de komende tijd tot wel 90 procent van de vluchten schrapt. De Boeing 747 van KLM en de Airbus A380 super superjumbo’s van Air France worden sneller dan gepland aan de grond gehouden.

De gehele luchtvaartsector krijgt klappen omdat er bijna geen ticket meer wordt verkocht en door de opgelegde reisrestricties. De Britse prijsvechter easyJet verwacht dat het merendeel van de vliegtuigen op korte termijn aan de grond zal blijven. Er is volgens easyJet geen garantie dat Europese luchtvaartmaatschappijen een langdurige reisstop kunnen overleven. De Ierse branchegenoot Ryanair schrapt zeker 80 procent van de vluchten in april en mei. Ook British Airways, Iberia en Lufthansa schrapten ook het grootste deel van de vluchten de komende maanden.

Als de werktijdverkorting doorgaat, zal KLM die ook voor haar aanvragen. “Dan zal ik 30 procent minder werken, voor dat deel krijg ik een uitkering die even hoog is als 70 procent van mijn laatstverdiende loon.” Wat ze daar moeilijk aan vindt, met name in haar rol als vakbondsvrouw , is dat KLM die 70 procent waarschijnlijk niet tot 100 procent wil aanvullen.

“Er zijn wel collega’s die zich afvragen wat dat met hun financiën zal doen, en terecht. En dan is er ook nog de indirecte confrontatie: werken met collega’s die al weten dat hun tijdelijke contract niet wordt verlengd. “Dat zijn vaak jonge collega’s die net met veel enthousiasme zijn begonnen. Dat is wel heftig.”

Lees ook:

KLM neemt drastische maatregelen en iedereen lijkt dat te snappen

KLM schrapt banen en wil werktijdverkorting aanvragen voor alle personeel, nu steeds meer vluchten worden geannuleerd vanwege het nieuwe coronavirus. Dat is drastisch, maar wel te begrijpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden