UpdateBeloning

KLM-directeur levert 20 procent salaris in

KLM-topman Pieter Elbers eerder deze week. Beeld ANP
KLM-topman Pieter Elbers eerder deze week.Beeld ANP

Pieter Elbers, directeur van KLM, gaat dit jaar 20 procent minder verdienen. Ondertussen onderhandelen Frankrijk en Nederland over een reddingsplan voor Air France-KLM.

Redactie

Pieter Elbers, president-directeur van KLM, levert voor de rest van dit jaar 20 procent van zijn salaris in. Dat heeft hij tijdens de aandeelhoudersvergadering van de maatschappij laten weten. Hij verdient 520.000 euro per jaar. Volgens de directeur vraagt de crisis om extra inspanningen van iedereen binnen het bedrijf.

KLM lag een week geleden nog onder vuur vanwege het plan om de bonus van de directeur te verhogen van 75 naar 100 procent van het vaste salaris. De kans dat die bonus uitgekeerd zou worden, was vanwege de slechte resultaten overigens nul. Na politieke en maatschappelijke druk zag KLM af van het bonusplan.

Donderdag was er commotie over het voorstel om de bonus van Ben Smith, bestuursvoorzitter van de holding van Air France KLM, te verhogen. Dit plan verdween ook weer van tafel.

Op de aandeelhoudersvergadering zei Elbers dat de gevolgen van de coronacrisis groot zijn en dat de problemen lang zullen duren. KLM keert vrijwel geen dividend uit. Van de winst van 449 miljoen euro van KLM vorig jaar wordt 429 miljoen euro toegevoegd aan de reserves.

Vele miljarden

De beloning van de top van Air France en KLM liggen gevoelig omdat de Franse en de Nederlandse regeringen onderhandelen over een reddingsplan voor de twee luchtvaartmaatschappijen die samen één groep vormen. De Franse en Nederlandse staat zijn allebei voor 14 procent aandeelhouder. Minister Wopke Hoekstra van financiën zei donderdag dat het bonusplan voor de holding de gesprekken ‘bemoeilijken’.

Door de coronacrisis staan bijna alle vliegtuigen van Air France en KLM aan de grond. KLM krijgt al hulp van de Nederlandse overheid om de lonen te betalen. Op het ministerie van financiën wordt gerekend aan scenario’s voor een reddingsplan. De staat zou bijvoorbeeld extra aandelen kunnen kopen of garant kunnen staan voor bankleningen. Er zijn in ieder geval vele miljarden mee gemoeid.

Het is onduidelijk wanneer de reddingsoperatie zijn beslag moet krijgen. Het ministerie van financiën wil er niets over kwijt.

Lees ook:

De staat moet KLM helpen, de vraag is welke eisen daar tegenover staan

Minister Hoekstra (financiën) denkt na over staatssteun aan KLM. De Tweede Kamer stelt daar voorwaarden aan.’

Kabinet stelt strengere eisen aan bedrijven die steun krijgen

Bedrijven die overheidssteun krijgen, mogen geen dividend en bonussen uitkeren. Daarnaast overweegt het kabinet een apart hulpplan voor de horeca.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden