ProfielIngrid Thijssen

Klimaatvrouw Ingrid Thijssen nieuwe baas VNO-NCW. ‘Ze ziet openingen in complexe situaties’

Ingrid Thijssen, de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW.Beeld ANP, Bart Maat

Deze week neemt Ingrid Thijssen bij werkgeversorganisatie VNO-NCW het roer over van Hans de Boer.

Ingrid Thijssen voelt dat iets niet goed zit, als ze in 2008 aantreedt als directeur operations bij de NS. Reizigers klagen dat ze treinen missen, de punctualiteit van het treinnetwerk daalt. Collega’s verzekeren dat het niet aan de NS ligt, maar Thijssen blijft twijfelen. Ze besluit mee te lopen met de conducteur om te zien waar het misgaat. Wat blijkt: de overstaptijden zijn te kort. “Haar voorganger had de dienst te strak laten plannen”, herinnert collega en vriendin Yolanda Verdonk zich. Na het meelopen van Thijssen worden aanpassingen gemaakt. “Daarna werd de punctualiteit beter dan ooit.”

Het is een voorbeeld dat veel zegt over de gedreven Thijssen (52), topvrouw van het jaar in 2016 en vanaf dinsdag de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Ten eerste dat ze naar haar gevoel luistert en intuïtief werkt – ‘vrouwelijke kwaliteiten’ die hard nodig zijn aan de top, zegt ze zelf in interviews. Ten tweede dat ze zowel als directeur van NS als bij energiemaatschappij Alliander probeerde de verbinding te leggen tussen de werkvloer en het management. Later zou ze soms het conducteurspak aantrekken en kaartjes knippen, of met veiligheidshelm op tussen techneuten gaan staan.

Vanaf deze week moet ze die verbindende kwaliteiten gaan inzetten om de werkgeversorganisatie door een onzekere tijd heen te loodsen, waarin het bedrijfsleven zware gevolgen van de coronacrisis zal merken.  Ondertussen wil het actieve D66-lid ook een groenere weg inslaan dan haar voorganger Hans de Boer. Gaat haar dat lukken? Haar zus denkt van wel. “Ingrid was thuis altijd de gangmaker”, vertelt de twee jaar oudere Marion Thijssen.

Werken aan een duurzame toekomst

Thijssen komt uit een protestants middenklassengezin woonachtig in Bodegraven. Op zondagen werd uit de Bijbel gelezen, ging het gezin naar de kerk. Thijssens vader was ambtenaar, haar moeder deed liefdadigheidswerk op school, bij de kerk, in besturen. “We leerden dat we ons moeten inzetten voor het publieke belang”, zegt haar zus. Thijssen wilde daarnaast onafhankelijk zijn: niet zoals haar moeder, die wel rechten had gestudeerd maar niet mocht werken in het hervormde milieu van de jaren zestig en zeventig.

In interviews benadrukt Thijssen, moeder van twee tienerzoons, steevast dat ze wil werken aan een duurzame toekomst voor haar toekomstige kleinkinderen. Dat plichtsgevoel ontstond thuis, denkt haar zus. Haar passie en betrokkenheid kunnen ook een last voor Thijssen zijn, vermoedt collega Marlies Visser. Als Thijssen een belangrijke meeting had, volgde diezelfde avond steevast een mail aan collega’s met uitgebreide reflecties. “Het is niet altijd altijd makkelijk als alles je aan het hart gaat.” De zus van Thijssen ziet haar ook vaak op zondagen tussen de stukken zitten. “Moet je nou weer werken?”, vraagt ze dan.

‘Ingrid kennende ziet ze openingen in complexe situaties’

Als directeur bij de NS kon Thijssen nog wel eens een zorgelijke uitstraling hebben, vertelt collega Verdonk. Het bedrijf had een aantal ‘dramatische’ winters. Als verantwoordelijke zat Thijssen dan te broeden: “Dan zag ik dat ze ermee zat”, zegt Verdonk.  Met de jaren leerde ze haar zorgen sneller te delen. Met gunstig effect op de organisatie. “Door Ingrid durfden we beter te kijken naar wat er fundamenteel mis ging in het systeem en hoe het beter kon.” 

In de komende economische recessie denkt collega Verdonk dat Thijssens kwaliteiten meer dan ooit nodig zijn. “Door de coronacrisis komen we met Nederland voor nieuwe vraagstukken te staan. Maar Ingrid kennende, ziet ze openingen in complexe situaties.” Ze verwacht dat, zoals Thijssen eerst in conducteursuniform de trein instapte, ze de komende tijd zo ook naar ondernemers en bedrijven gaat om in gesprek te gaan over deze onzekere tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden