Waterbeheer
Klimaatverandering drijft Arcadis in hogere versnelling richting waterbeheer
Ingenieursbureau Arcadis gaat in zee met Hydronet, een softwarebedrijf voor watermanagement. Door de klimaatverandering is er veel vraag naar zulke digitale hulpmiddelen.
Storm, extreme regenval, rivieren die buiten de oevers treden of juist droog komen te liggen door de hitte; het klimaat is van slag en dus groeit de behoefte om water beter te beheren. Enige spoed is daarbij geboden. Daarom neemt ingenieurs- en adviesbureau Arcadis een meerderheidsaandeel in het Nederlandse softwarebedrijf The Water Platform Company.
In dat bedrijf werd de afgelopen vijftien jaar Hydronet ontwikkeld, een digitaal platform voor watermanagers, dat vanaf nu door Arcadis ‘versneld in de internationale markt wordt gezet’. Het ingenieursbureau neemt een belang van 70 procent in Hydronet, maakte het ingenieursbureau maandag bekend. De overige 30 procent van het techbedrijf blijft in handen van adviesbureau HydroLogic, van waaruit de oprichters, samen met Arcadis, het bedrijf zullen blijven leiden.
De bedoeling is om via de gezamenlijke onderneming het platform verder te ontwikkelen en te onderhouden. De internationale uitrol kan volgens beide partijen beter met behulp van het wereldwijde netwerk van Arcadis. Het ingenieurs- en adviesbureau is een grote speler. Het bedrijf is actief in zo’n zeventig landen, heeft 29.000 medewerkers in dienst en boekte in 2021 een bruto-omzet van 3,4 miljard euro. In Nederland is Arcadis betrokken bij projecten op het gebied van infrastructuur, gebouwen, water, milieu en energie.
Naar de VS en het VK
Arcadis gaat de Hydronetsoftware in eerste instantie in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk verkopen, maar daar komen op den duur meer landen bij. Met de software kunnen watermanagers de gevolgen van extreem weer voorspellen. Met computermodellen en data kan beter worden beslist hoe gebieden moeten worden ingericht en hoe bijvoorbeeld water veilig kan worden afgevoerd.
Of zoals het bedrijf het zelf formuleert: ‘Hydronet vertaalt terabytes aan data van radars, satellieten, grondmetingen, databases en andere bronnen via slimme algoritmen naar informatie op maat. Voor de operationeel peilbeheerder tot de bestuurder.’ Momenteel maken meer dan 4500 waterprofessionals van waterschappen, gemeenten en kennisinstellingen in Nederland en daarbuiten gebruik van het softwaresysteem.
Door de stijgende zeespiegel, overstromingen, maar juist ook door droogte wint deze specialistische tak van sport aan belang. Directeur Arnold Lobbrecht van moederbedrijf HydroLogic: “Klimaatverandering is een heel belangrijke drijfveer bij de ontwikkeling van onze digitale hulpmiddelen. Door deze samenwerking met Arcadis hebben we nu veel meer impact met innovatieve oplossingen voor waterbeheerders bij het aanpakken van de klimaat-uitdagingen.”
Volume nodig
Het bedrijf van Lobbrecht trok de afgelopen vijftien jaar al de wereld in met zijn software, maar heeft voor verdere expansie volume nodig. Bij een serieuze schaalvergroting van Hydronet, zo is het plan, komt ook meer geld beschikbaar om de producten van het bedrijf verder te ontwikkelen.
Arcadis-directeur Harm Albert Zanting spreekt van een ‘heel logisch moment’ om nu de samenwerking met HydroLogic aan te gaan: “Dit is een fantastische aanvulling op onze portfolio. De deal past ook goed in onze strategie om kennis op mondiaal niveau met elkaar te verbinden. Dat kan onder meer met de generieke data van Hydronet. Onze klanten, wereldwijd, zitten te springen om deze software. Nederland heeft bovendien een goede naam op het gebied van waterbeheer, dat helpt enorm.”
Arcadis maakte niet bekend hoeveel het bedrijf betaalt voor het meerderheidsbelang.
Lees ook:
Arcadis kiest alleen voor duurzame projecten. ‘Dat het groener moet, hoeven we klanten niet meer uit te leggen’
‘Nederland had zijn zaken beter geregeld dan België en Duitsland.’ Dat zegt Peter Oosterveer van ingenieursbureau Arcadis over de overstromingen in Limburg, in een interview met Trouw.