Klimaatprotest bij aandeelhoudersvergadering op hoofdkantoor ING. ‘Bank is medeplichtig aan klimaatschade’

Oranje leeuwen in groene overalls bij het hoofdkantoor van ING protesteren tegen het financieringsbeleid van de bank. Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Oranje leeuwen in groene overalls bij het hoofdkantoor van ING protesteren tegen het financieringsbeleid van de bank.Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Organisaties als Fossielvrij NL, Milieudefensie, Oxfam en Greenpeace stellen dat ING medeplichtig is aan het veroorzaken van ernstige klimaatschade. Bij de aandeelhoudersvergadering van de bank protesteren ze daartegen.

Redactie Trouw

Zo’n vijftien demonstranten staan bij de ingang van het hoofdkantoor van ING in Amsterdam. Ze blazen op fluitjes. Twee demonstranten zijn verkleed als leeuwen. En op een spandoek staat: ‘Beste aandeelhouder, kiest u voor een leefbare planeet of loopt u om de klimaatcrisis heen?’

De actievoerders wachten de aandeelhouders op die komen voor de algemene aandeelhoudersvergadering van de bank. Ze willen dat de bank stopt met het financieren van de fossiele industrie. Het klimaatprotest is een initiatief van Fossielvrij NL en wordt gesteund door onder meer Milieudefensie, Greenpeace, Extinction Rebellion, Oxfam Novib en Urgenda.

Actievoerders: De oorlog in Oekraïne is een extra wake upcall

De organisaties vinden dat ING direct moet stoppen met het financieren van nieuwe olie-, kolen- en gasprojecten, om ‘een onomkeerbare klimaatramp’ te voorkomen. De oorlog in Oekraïne is daarbij een extra wake-upcall, stellen de actievoerders. “Onze afhankelijkheid van kolen, olie en gas veroorzaakt niet alleen een klimaatcrisis, maar spekt ook de oorlogskas van autoritaire regimes.”

Vorige maand kondigde de bank aan per direct de financiering van de zoektocht naar en ontginning van nieuwe olie- en aardgasvelden te staken. ING zei toen tegelijkertijd meer geld te willen steken in de ontwikkeling van hernieuwbare energie, waar bijvoorbeeld windmolenparken of zonnepanelen voor zorgen.

ING: Volledig stoppen brengt de betaalbaarheid van onze energie in gevaar

Maar ING stapt niet volledig uit de sector voor fossiele energie, omdat het volgens de bank te ver gaat om van de een op de andere dag volledig stoppen met het financieren van olie en gas. “Het is niet nodig om de klimaatdoelen te halen en het brengt de leveringszekerheid van onze energie en de betaalbaarheid daarvan in gevaar”, zo zei de bank toen.

Het kantoor aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost is vaker het toneel van demonstraties, zoals eind februari toen klimaatactiegroep Extinction Rebellion kruiwagens met steenkool uit kwam storten in de lobby.

Lees ook:

ING stopt per direct met het financieren van nieuwe olie- en gasvelden

De grootste bank van Nederland stapt uit de olie- en gaswinning. Gascentrales financiert de bank nog wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden