Coronacrisis
Kleine bedrijven hoeven voorlopig niet af te lossen bij de bank
Banken springen bij om kleine ondernemers door de coronacrisis te helpen.
Kleinere bedrijven die afgezien van de impact van het coronavirus gezond zijn, hoeven de komende zes maanden niet af te lossen op hun bankleningen. Daartoe hebben ABN Amro, Rabobank, ING, Volksbank en Triodos Bank gezamenlijk besloten. Dat moet bedrijven helpen om de coronacrisis door te komen, nu voor velen de omzet keldert.
De maatregelen zijn donderdagochtend gepresenteerd aan aan minister Wopke Hoekstra van financiën en staatssecretaris Keijzer van economische zaken en klimaat. Het gaat om ondernemingen met kredieten tot 2,5 miljoen euro, maar de banken houden de mogelijkheid open de regeling ‘in overleg met het kabinet en de toezichthouders’ later verder uit te breiden.
‘Keteneffecten’
Volgens brancheorganisatie de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is het besluit genomen in aanvulling op de eerder door de overheid gepresenteerde steunmaatregelen voor bedrijven. “Banken ondersteunen die maatregelen en komen nu met eigen aanvullende maatregelen om een aanzienlijk deel van ondernemend Nederland extra tegemoet te komen”, zegt NVB-voorzitter Chris Buijink. “Met elkaar doen we zo wat nodig is. We moeten samen optrekken: overheid, toezichthouders, banken en ondernemersorganisaties.”
De NVB zegt als gevolg van het coronavirus steeds meer ‘keteneffecten’ te zien optreden. Als in de schakels van economische activiteit één of enkele partijen plots de hand op de knip houden, heeft dat grote gevolgen voor bedrijven die daar weer van afhankelijk zijn. Banken merken dat steeds meer ondernemers bij hen aankloppen. De NVB zegt de verantwoordelijkheid te voelen ‘alles uit de kast te halen voor haar klanten’ en ‘zich vanuit alle geledingen in te zetten om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden’.
‘Een hele goede steun in de rug’
Het bedrijfsleven reageert opgelucht op de maatregel. Jacco Vonhof, voorzitter van brancheorganisatie MKB Nederland, spreekt van ‘een hele goede steun in de rug voor veel mkb’ers die de banken hier geven’. “Chapeau! Hopelijk lukt het ook als het gaat om grotere kredieten waar dat nodig is. Maar een dikke pluim voor de banken en de toezichthouders die dit zo snel regelen.”
De banken wijzen zelf ook naar de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) die ruimte hebben gegeven voor de aflossingsvrijstelling. Daarnaast hebben de banken meer ruimte vanwege aanvullende buffers die zij zelf de afgelopen jaren hebben opgebouwd, aldus de NVB.
De maatregel van de banken betreft een enorme hoeveelheid leningen. ABN Amro laat weten voor zo’n 12,8 miljard euro aan bedrijfsleningen te hebben uitstaan bij mkb-bedrijven met kredieten tot 2,5 miljoen euro. Voor die bank alleen gaat het al om 55.000 bedrijven die onder de regeling zouden vallen.
Mogelijk uitstel voor hypotheken
Naast de maatregelen om midden- en kleinbedrijven te steunen, werken banken ook aan steun voor particuliere klanten die in de problemen komen. De NVB raadt consumenten die door wegvallende inkomsten tijdelijk in betalingsproblemen komen contact op te nemen met hun bank. “Banken bieden daarbij maatwerk zodat voor elke klantsituatie de best passende oplossing wordt geboden”, aldus de branchevereniging.
ABN Amro laat weten al twee maatregelen te hebben genomen. Zo kunnen ‘zzp’ers, flexwerkers en andere klanten die geraakt worden door het coronavirus’ een verzoek doen om voor drie maanden de rente en aflossing op hypotheken te laten opschorten. Klanten met een consumptief krediet kunnen eveneens een beroep doen op een uitstelregeling, aldus de bank.
Lees ook:
Bedrijven hebben geld nodig, en dat moet heel snel
Het kabinet trekt tientallen miljarden uit voor bedrijven en hoopt dat het geld op tijd komt.