Maatregelen

Klaas Knot: Europa moet de rente in juli verhogen om de inflatie te bestrijden

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). Beeld  ANP, Sem van der Wal
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB).Beeld ANP, Sem van der Wal

De Europese Centrale Bank (ECB) moet de rente in juli verhogen van min 0,5 procent naar min 0,25 procent om de inflatie te bestrijden. Dat zegt de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot in het tv-programma College Tour.

ANP

“Mijn voorkeur, op basis van de huidige kennis, zou zijn om de rente met een kwart procentpunt te verhogen”, zegt DNB-president Klaas Knot, die ook bestuurslid is bij de ECB. Volgens de centrale bankier zijn de ontwikkelingen rond de inflatie buitengewoon zorgelijk en is het daarom hoog tijd voor maatregelen.

Als de inflatie de komende weken nog verder stijgt, wil Knot verdere rentestappen niet uitsluiten. Eerder deze maand zei een ander bestuurslid van de ECB, François Villeroy de Galhau, ook al dat de rente in de eurozone omhoog moet. De ECB heeft de historisch lage rentetarieven tot nu toe ongewijzigd gelaten, terwijl de centrale banken in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de rentes al flink hebben verhoogd om de inflatie te bestrijden.

Christine Lagarde

In het interviewprogramma van KRO-NCRV reageert ECB-president Christine Lagarde, die de hoofdgast is in de uitzending van zondag 22 mei, op de uitspraken van haar collega. “Klaas Knot en ik zitten op dezelfde lijn. Het is ons doel om de inflatie terug te brengen naar 2 procent op de middellange termijn. We zullen daar alle middelen voor inzetten en we hebben dat proces ook al in gang gezet”, aldus Lagarde.

De ECB hield de rentetarieven bij de vergadering in april nog ongewijzigd ondanks de flink opgelopen inflatie in de eurozone. ECB-preses Lagarde hintte vorige week wel op een eerste rentestap komende zomer. De volgende rentevergaderingen van de ECB zijn op 9 juni en 21 juli.

Knot liet verder weten zich vooralsnog geen zorgen te maken over een grote recessie. Maar de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de opleving van de coronapandemie gaan “zeker een negatieve impact hebben en wij zullen dit goed moeten monitoren”, aldus Knot.

Lees ook:

De rente stijgt: staat ons een nieuwe financiële crisis te wachten?

Door corona is de staatsschuld van veel landen fors opgelopen. Intussen begint de rente op deze schulden te stijgen. Moeten we een nieuwe financiële crisis verwachten in Zuid-Europa? Of zijn er genoeg lessen geleerd van de vorige keer dat het misging?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden