Kostendelersnorm

Kind 21 jaar, bijstandsuitkering omlaag: die regeling wordt mogelijk geschrapt

Minister Wouter Koolmees van sociale zaken. Beeld ANP
Minister Wouter Koolmees van sociale zaken.Beeld ANP

Wie als bijstandsgerechtigde een volwassen kind thuis heeft wonen, krijgt vanaf diens 21ste verjaardag een lagere uitkering. Gemeenten willen dat die leeftijd naar 27 opschuift; dat plan lijkt kansrijk.

Lukas van der Storm

Het komt nu regelmatig voor dat er in bijstandsgezinnen problemen ontstaan op het moment dat de 21ste verjaardag van een thuiswonende zoon of dochter nadert. Dan treedt namelijk de zogeheten ‘kostendelersnorm’ in werking. Een 21-jarige wordt geacht een bijdrage aan de huishoudportemonnee te kunnen leveren en dus gaat de uitkering van vader of moeder omlaag. De woonlasten zijn dan immers over meerdere volwassenen te verdelen.

“Vaak heb je het dan al over complexe gezinnen met spanningen”, vertelt Rutger Groot Wassink, wethouder in Amsterdam. “Jongeren zijn nog niet in staat om zelf een volwaardig salaris te verdienen, maar de uitkering van hun ouders gaat wel omlaag.” Een geschikte eigen woning vinden is voor deze groep ook een groot probleem – zeker op de Amsterdamse markt. “We zien dat dit rechtstreeks tot extra dakloosheid leidt. En dan praat je al snel over honderden jongeren per jaar.”

‘Ongewenste hardheden’

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt daarom voor om de kostendelersnorm te laten vervallen voor jongeren tot 27 jaar. Dat staat in het lobbystuk aan het nieuwe kabinet, maar mogelijk komt het op dit punt al sneller tot een wijziging. Minister Wouter Koolmees van sociale zaken heeft de afgelopen weken al een aantal rondetafelgesprekken gevoerd met gemeentelijke delegaties. Die zijn bedoeld om – zoals het kabinet dat formuleert – de ‘ongewenste hardheden’ uit de Participatiewet te halen.

De wensen van de gemeenten gaan veel verder: die spreken immers van een ‘fundamentele herziening’. De verwachting is dat Koolmees al binnen enkele weken de Tweede Kamer informeert over de hardheden die het kabinet nu al wil wegnemen. Daarbij is een wijziging van de kostendelersnorm een logische en vrij eenvoudig door te voeren maatregel.

Lees ook:

De Participatiewet moet op de schop, vinden gemeenten: ‘Teveel wantrouwen’

Het systeem van uitkeringen en toeslagen moet fundamenteel anders, vinden de Nederlandse gemeenten. Mensen met een minimuminkomen komen nu te vaak in de knel, constateren zij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden