Arbeidsmarkt

Kansen op werk nemen toe voor statushouders

Werkzaak Rivierenland in Geldermalsen laat statushouders zo snel mogelijk aan het werk gaan.  Beeld William Hoogteyling
Werkzaak Rivierenland in Geldermalsen laat statushouders zo snel mogelijk aan het werk gaan.Beeld William Hoogteyling

Op veel plaatsen is er een gebrek aan personeel. Dat gegeven én een nieuwe wet moet het voor statushouders de komende jaren makkelijker maken om werk te vinden.

Rick van de Lustgraaf

Het zijn twee vliegen in één klap: statushouders, die voor een groot gedeelte nog altijd werkloos thuis zitten inzetten in sectoren die juist staan te springen om extra mankracht. Bijvoorbeeld in de spoorsector. Deze week tekenden minister Koolmees (sociale zaken) en staatssecretaris Van Veldhoven (infrastructuur) voor een samenwerking met ProRail die voor 2021 moet leiden tot dertig opgeleide migranten met een verblijfsvergunning.

En zo zijn er meer initiatieven, zoals die van de provincie Gelderland, die statushouders via een zogeheten traineeship wil klaarstomen voor een arbeidsplaats. Een recent rapport van Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) toont aan dat nu nog maar 17 procent van de vluchtelingen die in 2015 in Nederland arriveerden, werkt. Maar het lijkt er nu eindelijk op dat het aantal statushouders op de werkvloer de komende jaren wordt uitgebreid, stelt Marjan de Gruijter, onderzoekster van KIS.

Behalve door de grote vraag naar personeel komt dat vooral door de nieuwe wet inburgering, die in 2021 van kracht wordt. Die houdt in dat gemeenten zelf de regie krijgen om nieuwkomers zo snel mogelijk op het vereiste taalniveau te krijgen en aan het werk te helpen. Direct via betaald werk deelnemen aan de Nederlandse samenleving, is het devies. Gemeenten zijn nog wel volop in onderhandeling met het ministerie van sociale zaken over de bekostiging van de inburgering.

“Die wet versnelt het integratieproces”, verwacht De Gruijter. “Je leert het snelst door te doen. Van gesprekjes bij de koffieautomaat bijvoorbeeld.” In de praktijk verwacht ze dat gemeenten duale projecten creëren, met een goede afstemming tussen taalcursussen en werken, iets wat nu geregeld ontbreekt.

Een enorme stap voorwaarts

Jaco Dagevos, bijzonder hoogleraar integratie en migratie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, noemt de inburgeringswet ‘een enorme stap voorwaarts’ voor de baanperspectieven van statushouders. Heel belangrijk is volgens hem dat er met de nieuwe wet rekening wordt gehouden met de achtergrond van een statushouder. Hij wijst op de verschillende achtergronden en problemen waarmee vluchtelingen kampen. Zoals een gebrek aan kennis van de nieuwe taal en cultuur, psychische problemen en geen waardering voor de behaalde diploma’s in het land van herkomst.

Toch vindt Dagevos het voor al te veel optimisme nog te vroeg. “Er zullen echt wel meer statushouders aan het werk gaan, maar de vraag is in welke mate.” Gemeenten hebben wel vaker goede ideeën gehad over integratie van vluchtelingen, maar de uitkomst is vaak teleurstellend, weet hij. Ook nu moet nog maar blijken of gemeenten erin slagen om de nieuwe wet inburgering succesvol uit te voeren, stelt hij. “Ik ben ook benieuwd of statushouders niet alleen tijdelijk, maar ook vast werk kunnen vinden.”

Lees ook:

SER: Vluchtelingen hebben meer hulp nodig bij zoeken naar werk

In de week dat de gesprekken tussen gemeenten en het ministerie over het nieuwe inburgeringsbeleid mislukten, legt de SER opnieuw bloot waarom vluchtelingen moeilijk werk vinden. Er moet volgens de Raad meer geld naar gemeenten.

Vriend en vijand zijn het eens: vluchtelingen hebben meer hulp nodig

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning vinden moeilijk een baan. Cultuurverschillen, stress en het inburgeringsbeleid spelen hun parten. Vrijwilligers van Vluchtelingenwerk helpen bij de zoektocht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden