Beperking

Kamer regelt vaste toeslag in alle gemeenten voor studerende gehandicapten

  Peter, jongen met de ziekte van Duchenne, studeert op de VU, geschiedenis.  Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
Peter, jongen met de ziekte van Duchenne, studeert op de VU, geschiedenis.Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Studenten met een lichamelijke of mentale beperking krijgen vanaf april volgend jaar een vast bedrag aan studietoeslag, ongeacht in welke gemeente ze wonen. GroenLinks en PvdA hebben hiertoe een amendement ingediend, dat Kamerbreed wordt ondersteund.

Esther Lammers

Studenten met een beperking krijgen dankzij een nieuwe regeling 150 euro vanaf hun 18e jaar, en 300 euro vanaf 21 jaar. Het is bedoeld als een extra ondersteuning gedurende de studietijd, juist omdat het voor deze studenten vaak fysiek moeilijk is naast hun studie te werken. Verschillende gemeenten hanteren tot nu toe heel andere bedragen, wat studenten onrechtvaardig vinden.

Uit onderzoek van de Landelijkse Studentenvakbond LSVb en CNV Jongeren bleek dat studenten met een beperking beter niet in Leiden kunnen wonen, omdat ze daar maar 100 euro studietoeslag krijgen. Officieel is de richtlijn 300 euro, maar slechts elf van de vijfentwintig grootste gemeenten keren dit bedrag uit. Studenten met een handicap kregen voorheen een Wajong-uitkering. Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 zijn ze afhankelijk van ondersteuning door hun gemeente. Al in 2019 werd een wetswijziging aangekondigd om deze bedragen landelijk gelijk te trekken naar 300 euro per maand. Dat zou eerst vanaf januari ingaan, werd toen uitgesteld naar 1 juli en vervolgens weer naar 2022.

De Tweede Kamer nam eerder dit jaar al een motie aan om het snel te regelen. Maar dat lukte niet. GroenLinks en PvdA zorgen met dit amendement ervoor dat het nu wel gebeurt. GroenLinks-kamerlid Senna Maatoug noemt de toeslag een ‘belangrijke stimulans’ voor jongeren met een handicap om wel te gaan studeren. “Het is heel mooi dat er nu eindelijk een landelijke regeling komt. We nemen hiermee een drempel om te gaan studeren weg.”

lees ook:

Student met een beperking krijgt nog steeds te weinig studietoelage

Hierdoor is toegang tot onderwijs voor 10 procent van de oud-Wajongers niet mogelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden