Diversiteit

Kabinet wil met ‘migratiebarometer’ de werkvloer diverser maken, maar is dat wel zo slim?

Minister Wouter Koolmees van sociale zaken en werkgelegenheid.  Beeld ANP
Minister Wouter Koolmees van sociale zaken en werkgelegenheid.Beeld ANP

Uitzoeken hoeveel procent van je werknemers een migratieachtergrond heeft kan de werkvloer diverser maken stelt het kabinet. Hoogleraar Joop Schippers noemt het ‘nogal ondoordacht’.

Barbara Vollebregt

Stel, je bent de baas van een groot bedrijf en je wilt weten hoe divers je werknemers eigenlijk zijn. Is het dan slim om de achtergronden van je personeel te laten uitzoeken? “Nee”, zegt Joop Schippers, hoogleraar arbeids- en emancipatie-economie aan de Universiteit Utrecht. “Dat is een mijnenveld waar je niet in terecht wil komen.”

Toch is dat precies wat het kabinet wél wil. Het neemt een advies van de Sociaal Economische Raad (Ser) over en stelt een ‘barometer culturele diversiteit’ in. De barometer wordt gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): een werkgever stuurt werknemersbestanden (met burgerservicenummers) door naar het CBS, die kijkt welke migratieachtergrond er achter welk bsn-nummer schuilt.

De barometer maakt onderscheid tussen drie groepen: Mensen met een westerse en met een niet-westerse migratieachtergrond en mensen zonder migratieachtergrond. De uitkomst is geanonimiseerd. Werkgevers krijgen alleen percentages te zien. Er staan geen persoonsgegevens bij, ook is het land van herkomst niet te zien.

Overnemen Ser-advies

“Dat zou te makkelijk herleidbaar zijn naar specifieke personen”, zegt een woordvoerder van minister Koolmees (sociale zaken). Koolmees heeft er samen met collega-bewindslieden Dekker (rechtsbescherming) en Van Engelshoven (onderwijs) op aangestuurd dat het kabinet het Ser-advies zou overnemen.

Hoogleraar Schippers vraagt zich vooral af hoe dit in de praktijk gaat werken. “Als je onderscheid maakt tussen westerse en niet-westerse migranten, moet je dan uit elke categorie een paar vertegenwoordigers hebben?”

En wat als jouw bedrijf in een regio staat waar wel veel potentiële werknemers met een Turkse achtergrond wonen, maar nauwelijks mensen met een Surinaamse of Marokkaanse achtergrond? Is je bedrijf dan wel divers?” Volgens Koolmees is het aan bedrijven zelf om te bepalen wat ze met de informatie doen.

Verzet van sociale partners

Schippers maakt zich ook zorgen om de privacy van werknemers. “Het CBS is een overheidsorgaan en sociale partners hebben zich in het verleden flink verzet tegen het bijhouden en verstrekken van dit soort gegevens aan de overheid.” Koolmees snapt dat dat gevoelig ligt. Zijn woordvoerder: “Misschien kan het ook wel zonder bsn-nummers.”

Volgens de hoogleraar gaat diversiteit verder dan het percentage werknemers met een migratieachtergrond. “We registreren niet meer of iemand rooms-katholiek of humanist is. Zouden we dat dan ook weer moeten gaan doen? En selecteren op leeftijd willen we dan juist weer niet?” Volgens de ministers geeft de barometer bedrijven juist inzicht.

Alleen grotere werkgevers met meer dan 250 werknemers kunnen er straks gebruik van maken, laat dezelfde woordvoerder weten. “In kleine bedrijven – denk aan tien werknemers – zou de uitkomst van de barometer te makkelijk te herleiden zijn naar specifieke personen.” Gratis is de barometer niet. Bedrijven kunnen het tegen kostprijs afnemen.

Lees ook:

Diversiteit bij de politie is niet af te dwingen

Om diversiteit bij de politie te bevorderen is een andere aanpak nodig. Geen politieke correctheid, maar neutraliteit, denkt bedrijfsantropoloog Daniëlle Braun.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden