Infrastructuur

Kabinet verdeelt miljarden voor bereikbaarheid

null Beeld ANP / Hans van Rhoon
Beeld ANP / Hans van Rhoon

De overheid investeert flink in de het ov en fietsnetwerken om de bereikbaarheid te verbeteren. In totaal gaat het om 7,5 miljard euro.

Jos Smit

Een groot deel van het de investeringen gaan naar de Randstad, ongeveer 65 procent.

Zo krijgt Amsterdam ruim vier miljard, hiermee wordt onder andere de Noord/Zuidlijn doorgetrokken naar Schiphol en Hoofddorp. In Zuid-Holland wordt anderhalf miljard uitgetrokken om het spoor en de stations tussen Leiden en Dordrecht te verbeteren. Rotterdam ontvangt 625 miljoen voor oeververbindingen, zoals bruggen.

Extra geld voor fietsroutes, ook investeren buiten de Randstad

Buiten de Randstad wordt vooral flink in Noord-Brabant geïnvesteerd. Er gaat ruim 800 miljoen naar het gebied rondom ‘Eindhoven Brainport’, het gebied bij Eindhoven waar veel hightech industrie zit.

Het kabinet trekt ook 780 miljoen uit om het landelijke fietsnetwerk te verbeteren. Hiermee worden ‘doorfietsroutes’ aangelegd, fietspaden waarmee fietsers snel van huis naar werk kunnen reizen. Ook komen er extra fietsenstallingen bij ov-knooppunten.

Nieuwe woningen moeten bereikbaar zijn

Al deze investeringen zijn nodig om in de toekomst nieuwgebouwde woningen bereikbaar te maken. De overheid heeft de ambitie dat er in 2030 900.000 nieuwe woningen moeten zijn gebouwd.

De regering wil niet wachten met investeren in bereikbaarheid. Door de stikstofcrisis, stijgende prijzen en tekort aan personeel is niet zeker of alle plannen door kunnen gaan.

Lees ook:

Kabinet trekt miljoenen uit om mensen op de fiets te krijgen

Fietsen is gezond, goed voor het klimaat en vermindert drukte op de weg en in het openbaar vervoer. Het kabinet trekt daarom tientallen miljoenen uit voor een nationaal fietsplan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden