Financiële nood

Kabinet schrikt van hoge schulden bij bedrijven en verlaagt opnieuw de renteaftrek

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van financiën. Beeld ANP
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van financiën.Beeld ANP

Het kabinet wil de renteaftrek voor bedrijven volgend jaar verder beperken, om te ontmoedigen dat ondernemers grote schulden aangaan die zijn in zware economische tijden niet kunnen dragen. Dat heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) gezegd in het televisieprogramma ‘Buitenhof’.

Vijlbrief zegt geschrokken te zijn van hoe snel veel bedrijven in moeilijkheden zijn geraakt door de coronacrisis. Hij denkt dat dit komt doordat bedrijven nog altijd fiscaal geprikkeld worden om zichzelf de financieren met veel vreemd vermogen. De rente op leningen is deels aftrekbaar voor de winstbelasting.

“Dit is een leermoment”, zegt Vijlbrief. “Jezelf volladen met leningen is gevaarlijk op het moment dat er tegenwind komt.” Daarom wil hij de renteaftrek, waaraan sinds vorig jaar al voor alle bedrijven een maximum is gesteld, verder beperken. “Je kunt die fiscale prikkel verminderen en dat ga ik deze zomer doen.”

Vijlbrief wijst erop dat de Belastingdienst de laatste maanden enorm veel heeft gedaan om het bedrijven makkelijker te maken, onder meer door belastinguitstel te verlenen. “Maar het is ook mijn taak ervoor te zorgen dat het fiscale systeem zo in elkaar zit, dat ondernemers de volgende crisis wél goed doorkomen.”

Lees ook:

Ja, de Nederlandse economie is krachtig, maar onevenwichtig

Macro-economisch onevenwichtig, noemde de Europese Commissie de situatie in Nederland. En daarmee zei ze, schreef Trouw in zijn commentaar, dat we onze economie ­niet op orde hebben. En dat dit risicovol is, en nog veel risicovoller kan worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden