Postmarkt

Kabinet keurde fusie PostNL en Sandd ten onrechte goed

Herna Verhagen, ceo van PostNL en Ronald van de Laar, directeur van Sandd Holding geven in 2019 een toelichting op de voorgenomen samenvoeging van de postnetwerken. Beeld ANP, Evert Elzinga
Herna Verhagen, ceo van PostNL en Ronald van de Laar, directeur van Sandd Holding geven in 2019 een toelichting op de voorgenomen samenvoeging van de postnetwerken.Beeld ANP, Evert Elzinga

De fusie van PostNL en Sandd had niet goedgekeurd mogen worden door het kabinet. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Redactie Trouw

Het CBb bevestigt daarmee een eerder vonnis van de rechter in Rotterdam. Wat de concrete consequenties zijn van de uitspraak, is nog niet meteen duidelijk. Het ministerie van economische zaken spreekt in een reactie van een ‘ingrijpende uitspraak’ door het CBb.

Over het samengaan van de postbedrijven wordt al lang juridisch gesteggeld. De fusie was volgens de ondernemingen zelf en het kabinet nodig om in een krimpende markt de basis van postvoorziening in Nederland vijf dagen per week te kunnen voortzetten. Maar enkele kleinere bedrijven die vreesden voor hogere prijzen voor diensten van PostNL maakten bezwaar. En de Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwde dat er door de deal nauwelijks concurrentie zou overblijven op de postmarkt.

De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd al meer dan twee jaar één bedrijf zijn. PostNL stelde al dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt. Maar bij de rechtbank Rotterdam loopt nog het beroep van PostNL tegen de weigering van de vergunning door de ACM. Het staat daarom nog niet definitief vast dat er geen vergunning komt.

Lees ook:

Pakketbezorgers in zwaar weer

Als we efficiënter werken, gaat het jaar erop het tarief omlaag

Misstanden bij PostNL: waarom treedt België harder op dan Nederland?

In België zitten drie directeuren van PostNL vast op verdenking van onder meer mensenhandel. Ook in Nederland zijn misstanden in de pakkettenbranche. Waarom treedt Nederland minder hard op?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden