Overname

Jumbo vertrouwt op ‘veerkracht’ van Hema

Een filiaal van Hema en een Jumbo-winkel naast elkaar in Amsterdam. Jumbo-familie Van Eerd is binnenkort waarschijnlijk mede-eigenaar van Hema.Beeld ANP

Hema blijft hoogstwaarschijnlijk in Nederlandse handen. Een consortium met onder meer supermarktketen Jumbo wil het warenhuis overnemen.

Echt rond is het nog niet, maar de kans dat supermarktketen Jumbo en investeringsmaatschappij Parcom Hema overnemen is groot. Die twee partijen krijgen acht weken de tijd om de boeken van Hema onder de loep te nemen en de financiering te regelen bij banken. Pakt dat goed uit, dan staat niets de aankoop van Hema in de weg.

Het Nederlandse Parcom vormt voor deze overname een consortium met Mississippi Ventures. Dat is het investeringsvehikel van de familie Van Eerd, de eigenaar van Jumbo. Het consortium betaalt zo’n 440 miljoen euro aan de schuldeisers die sinds juni alle Hema-aandelen in bezit hebben. Volgens Tjeerd Jegen, die aanblijft als hoogste man bij Hema, is er na de overname sprake van ‘een stabiele operationele basis’.

Parcom is een middelgrote investeerder, in 2015 voortgekomen uit verzekeringsmaatschappij NN en onder meer eigenaar van bouwbedrijf Jan Snel. Vanwege die Nederlandse wortels en zijn financiële inbreng is Parcom ‘de perfecte partner’, zegt Jegen. Jumbo en Hema kennen elkaar al goed omdat de supermarktketen vorig jaar al een aantal Hema-winkels overnam en in zijn eigen winkels Hema-producten ging verkopen. Elk van de twee partijen krijgt 50 procent van de aandelen in handen.

Veerkracht

De twee zeggen onder de indruk te zijn van ‘de veerkracht’ van Hema. Die zien ze ook terug in de cijfers over het tweede kwartaal, dat voor Hema liep van mei tot en met juli. Het warenhuis boekte weliswaar 4 procent minder omzet dan in dezelfde maanden van vorig jaar, maar scoorde wel beter dan in de maanden februari, maart en april. Toen lag de omzet een kwart lager – niet vreemd, want Hema hield een tijdlang alle Nederlandse winkels gesloten.

Hema lijdt nog steeds wel verlies – 12,3 miljoen euro, tegen 11,8 miljoen vorig jaar – maar dat is deels toe te schrijven aan eenmalige kosten die met de overname door de groep schuldeisers te maken hebben. In het derde kwartaal zet het herstel zich voort, meldt het bedrijf zelf, met net als in de rest van het jaar tot nu toe een belangrijke rol voor de online verkoop.

Met de aankondiging van de overname komt een eind aan langdurige strubbelingen rond Hema. Het bedrijf werd in 2007 overgenomen door de Britse investeerder Lion Capital. Maar het bedrag dat met die overname gemoeid was, werd afgewenteld op Hema zelf, in de vorm van een schuldenlast waaronder het bedrijf zwaar gebukt ging. Zelfs de rente op die schulden was voor Hema nauwelijks op te brengen.

Ook zakenman Marcel Boekhoorn, die het bedrijf in 2018 overnam, wist Hema niet uit de problemen te krijgen. Hij verloor in juni de zeggenschap over het bedrijf aan een groep schuldeisers. Die streepten 300 miljoen euro van de 750 miljoen aan schulden weg en kregen in ruil daarvoor alle aandelen in handen. Nog eens 150 miljoen aan schulden kon niet opgeëist worden, omdat ze onverzekerd waren. Hema gaat dus nu met een schuld van 300 miljoen over in andere handen.

Niet verwend met klandizie

Hema begon in 1926 als Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam en maakt naar eigen zeggen ‘het dagelijks leven van haar klanten beter, leuker en makkelijker’. En hoewel het vanouds oer-Hollandse warenhuis de laatste jaren niet verwend werd met klandizie, kan het nog altijd rekenen op veel sympathie.

Een clubje particuliere sympathisanten met onder anderen PvdA-senator Mei Li Vos zette zelfs een stichting op, Het Enige Nederlandse Alternatief (Hena), met de bedoeling om geld in te zamelen en te beleggen in Hema, om het bedrijf uit handen van investeringsfondsen te krijgen. Die stichting spreekt nu van ‘goed nieuws’. “Door dit consortium komt Hema weer in handen van aandeelhouders met een langetermijnperspectief.”

Ook vakbond CNV Vakmensen ‘ziet hoop gloren’. “Werknemers zijn wel toe aan rust en zekerheid”, zegt bestuurder Martijn den Heijer, “na al deze jaren van onzekerheid.”

Lees ook:

Burgers willen noodlijdend Hema kopen, gaat dit plan de Hema redden?

Initiatiefnemers van stichting Hena zamelen geld in voor de aankoop van een minderheidsaandeel in de Hema.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden