Retail

Jumbo neemt zeventien Hema-winkels over

Beeld Photo News

Supermarktketen Jumbo neemt zeventien Hema-winkels over in de grote steden. Ook gaan zes stationszaken van Hema producten van Jumbo verkopen. Andersom komen in bijna zevenhonderd filialen van Jumbo Hema-artikelen te liggen, zoals glazen, pannen, drinkbekers en theedoeken.

"Onze oer-Hollandse merken passen goed bij elkaar en er is een duidelijke klik tussen Hema en Jumbo", zegt Hema-topman Tjeerd Jegen. "De mogelijkheden van onze samenwerking zijn eindeloos, van combinatiewinkels tot het verkopen van Hema-artikelen via de winkels van Jumbo."

De Hema-filialen die overgaan naar Jumbo worden omgebouwd tot Jumbo-supermarkt. Het hele proces zal waarschijnlijk enkele jaren in beslag nemen. Dit duurt een paar jaar.

Samenwerking 

De bedrijven kondigden in november al aan dat ze gingen samenwerken. Maar hoe die samenwerking precies ging uitpakken, was nog niet duidelijk. Nu wel. Jumbo wil graag groeien in de grote steden, en in de stadscentra is het lastig om locaties te vinden. Hema kan de opbrengst van de panden goed gebruiken bij het terugdringen van zijn omvangrijke schuld. Over financiële details doen partijen verder geen uitspraken.

Hema verwacht dat er geen banen verloren gaan. Het bedrijf zegt dat ze in de steden waar ze winkels kwijtraken, snel weer nieuwe vestigingen openen. 

Hema en Jumbo hebben ook afgesproken dat Hema vier jaar cosponsor wordt van de schaats- en wielerploeg Team Jumbo Visma. Hema wil hiermee onder meer zijn merknaam internationaal verder uitdragen. De presentatie van de wielerploeg voor 2020 vindt deze week plaats in Hema’s hoofdkantoor in Amsterdam.

Kwartaalcijfers Hema

Hema publiceerde vandaag ook de kwartaalcijfers. Afgelopen kwartaal maakte het bedrijf een omzet van ruim 317 miljoen euro, dat is ruim 4 procent meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Vooral online doet Hema het goed: de onlineomzet ging met bijna 35 procent omhoog.

Hema boekte een nettoverlies van 1,4 miljoen euro, tegen een winst van 2,7 miljoen euro een jaar terug. Dat er een verlies in de boeken gaat komt volgens het bedrijf vooral door wijzigingen in de boekhoudstandaarden. Zonder de effecten van de nieuwe boekhoudstandaard zou Hema evenwel zijn uitgekomen op een winst van 2,1 miljoen euro.

Hema-topman Tjeerd Jegen is naar eigen zeggen “content” met de resultaten. “Ondanks de sterke concurrentie zijn we online veel harder gegroeid dan de markt”, benadrukt hij. Volgens hem kent de webshop van Hema bovendien een erg laag retourpercentage. Ook internationaal liet Hema verdere groei zien. Zo gingen de opbrengsten in Duitsland omhoog met meer dan 16 procent. 

Lees ook:
Bij Hema is het ‘halleluja-gevoel’ weer verdwenen

Hema haalde eigenaar Marcel Boekhoorn binnen als een verlosser. Een jaar na de overname is de winkelketen nog niet uit de problemen. Heeft Hema nog toekomst?

De expansiedrift van Jumbo lijkt niet te temmen

Supermarktketen Jumbo groeit snel door de overname van winkels, maar ook doordat klanten steeds meer uitgeven. Zo opende Jumbo in november dit jaar het eerste filiaal in België. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden