Jong geleerd, oud gedaan: negen op de tien basisschoolkinderen spaart geld
Goed op de centen letten kun je niet vroeg genoeg leren. Gelukkig vinden ook bijna alle ouders in Nederland dat, wel 97 procent, blijkt uit onderzoek van de Volksbank dat ze dinsdag publiceren. Met als gevolg dat bijna negen op de tien basisschoolkinderen ook geld spaart.
Dat geld lenen geld kost, weten de meeste jonge kinderen wellicht niet, toch zijn ze daarin zeer terughoudend. Slechts 6 procent van de kinderen vraagt wel eens extra geld van hun vader of moeder omdat ze iets willen kopen en daar niet genoeg geld voor hebben.
Waar gaat hun (zak)geld naartoe? Bij meisjes heel vaak naar hebbedingetjes. Of naar teken- en knutselspullen. Jongens spenderen het vaker aan bouwspeelgoed en games. Iets meer dan een kwart van de jongens én meisjes geeft geld uit aan snoep en snacks.
Speeltjes, snoep en snacks zijn ook precies de dingen waarvan kinderen weleens balen dat ze het hebben gekocht; 14 procent heeft soms spijt van een aankoop. De miskopen zijn speelgoed dat snel kapot gaat, surprises, pruttel, pokemonkaarten, games en snoep, meldt de Volksbank. De belangrijkste reden dat ze balen? Omdat er dan geen geld meer is voor iets leukers.
Dat lijkt een goede les voor later, want zeg nou zelf, hoeveel volwassenen balen niet van een heel goedkope aankoop die al bijna stuk was toen het uit de verpakking kwam? Of van die zak chips die ze in één keer opaten? Je kunt niet vroeg genoeg leren dat in die gevallen het geld in de zak houden voor een betere aankoop later, echt slimmer is.
Lees ook:
Zeldzame Pokémonkaarten brengen ineens honderdduizenden euro’s op.
We kennen de Pokémonkaarten van de spelletjes op het schoolplein, maar 25 jaar nadat de wereld voor het eerst kennisgemaakt heeft met de fantasiedieren is de handel een stuk minder onschuldig. Zeldzame exemplaren worden voor honderdduizenden euro’s verhandeld.
Geen munten, geen briefjes, wel tikkies: hoe kijkt de cashloze generatie naar geld?
Er groeit een generatie op die nauwelijks nog papier- en muntgeld krijgt te zien. Wat doet dat met de perceptie van geld?