Ongelijke arbeidsmarkt

‘Je moet vier keer vaker solliciteren dan iemand die Peters van zijn achternaam heet’

Anass Meziane (links) en Hiba Zahouani op het kantoor van Wrokko, een organisatie die hoogopgeleide, biculturele jongeren helpt bij het vinden van een baan. Beeld Otto Snoek
Anass Meziane (links) en Hiba Zahouani op het kantoor van Wrokko, een organisatie die hoogopgeleide, biculturele jongeren helpt bij het vinden van een baan.Beeld Otto Snoek

Biculturele, hoogopgeleide jongeren moeten langer zoeken naar een baan dan afgestudeerden zonder migratieachtergrond. Anass Meziane van de organisatie Wrokko schiet te hulp.

Jamila Meischke

Een uitwedstrijd met 0-3 op het scorebord. Zo omschrijft Anass Meziane (32) zijn zoektocht naar een baan. Als enige van negentien kleinkinderen en als eerste in de familie ging hij naar de universiteit. In 2014 studeerde hij af aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, maar zonder netwerk en kennis over de arbeidsmarkt kom je niet ver, leerde hij; het kostte hem 26 sollicitatiebrieven voordat hij ergens werd aangenomen.

De lessen die hij tijdens zijn zoektocht naar een baan leerde, geeft hij door aan andere mensen met een biculturele achtergrond. Met zijn snelgroeiende organisatie Wrokko helpt hij jongeren sinds dit jaar met trainingen en netwerkevenementen.

Sneeuwvegers

Het duurde even voordat hij zelf de spelregels op de arbeidsmarkt begreep. Bijna een jaar heeft het hem gekost voordat hij uiteindelijk een baan vond bij PostNL. Via LinkedIn stuurde hij een werknemer van het postbedrijf met dezelfde voornaam een bericht. Die was bereid om hem te helpen. Sneeuwvegers, noemt hij dat soort mensen: “Pioniers die een pad voor jou hebben vrijgemaakt en nu hun lessen met anderen willen delen”.

Uit onderzoek van de Maastricht University uit 2020 blijkt dat een gemiddelde hbo-afgestudeerde met een migratieachtergrond twee keer zo veel kans heeft om anderhalf jaar na het behalen van het diploma werkloos te zijn als iemand met een Nederlandse achtergrond. Ook duurt het vinden van een stage langer. Discriminatie heeft invloed op de arbeidskansen, zo stelt het rapport.

Maar het feit dat discriminatie bestáát, betekent niet dat je je daarbij neer moet leggen, vindt de Meziane. “Ik zie veel hoogopgeleiden met een biculturele achtergrond starten op een mbo-functie. Of ze vervallen in een slachtofferrol, omdat ze moeizaam aan de bak komen”, zegt de Rotterdammer daarover. “Ik zeg niet dat er geen discriminatie is. Het is een gegeven dat je het vier keer vaker moet proberen dan iemand die Peters van zijn achternaam heet. Maar je hoeft het je niet te laten vormen.”

ABN Amro en Coca-Cola

Een ontmoeting met een getalenteerde jongeman die pianospeelde in de stationshal van Rotterdam Centraal bracht Mezianes missie in 2019 in een stroomversnelling. “Heb je wrokko?”, vroeg hij hem. Hij filmde het gesprek. Wrokko betekent ‘werk’ in het Sranantongo (Surinaams) en is een populaire term onder jongeren. De jongen antwoordde dat hij maar niet werd uitgenodigd op sollicitatiegesprek. De video werd algauw een half miljoen keer bekeken en leverde de pianospeler een baan op.

Daarop besloot Meziane om Wrokko op te zetten, met trainingen die worden georganiseerd in samenwerking met de gemeente Rotterdam en bedrijven als ABN Amro en Coca-Cola. “Enerzijds leren we de jongeren wat ze nodig hebben op deze arbeidsmarkt”, vertelt Meziane. “Anderzijds maken we werkgevers bewust van wat het betekent voor sollicitanten om een biculturele achtergrond te hebben en in verschillende werelden te leven.”

‘Ik heb leren netwerken’

Hiba Zahouani (26) is een van de deelnemers aan het programma. Ze schreef haar scriptie tijdens corona en had geen perspectief op een baan. “Er waren geen netwerkborrels of carrièrebeurzen”, vertelt ze. “Ik schreef tien sollicitatiebrieven op wo-niveau, maar kreeg geen reacties. Ik viel in een gat.” Uit angst om de bijstand in te gaan, solliciteerde ze op steeds lagere functies.

Bijna had ze een baan bij de klantenservice op mbo-niveau aangenomen toen ze Wrokko leerde kennen. Daar leerde ze de kwalificaties die je nodig hebt op de arbeidsmarkt. Bij haar master sociologie leerde ze dat naar eigen zeggen niet. Zahouani: “Door Wrokko heb ik leren netwerken, dat durfde ik eerst helemaal niet”.

Haar droombaan is beleidsonderzoeker naar onderwijsongelijkheid. Precies waar ze zelf tegenaan liep. “Je hebt hetzelfde startpunt, maar de uitkomst is anders. Best gek”, zegt ze, “want je denkt dat het in Nederland zo gelijk verdeeld is”.

Lees ook:

Mensenrechtencollege krijgt recordaantal discriminatiemeldingen

Het College voor de Rechten van de Mens heeft nog nooit zoveel verzoeken gekregen om een oordeel te vellen als in 2020. Opvallend is de toename van het aantal meldingen van racisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden