Klimaatakkoord Parijs

‘Investeringen bedrijven moeten verdubbelen om doelen klimaatakkoord Parijs te halen’

Archiefbeeld Beeld AP
ArchiefbeeldBeeld AP

De grote concerns in Europa hebben vorig jaar 124 miljard euro uitgetrokken voor investeringen in het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen.

Redactie

Volgens onderzoekers is dat bedrag volstrekt niet toereikend. Om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen, zouden deze investeringen dubbel zo hoog moeten zijn, zo schrijft de Volkskrant.

De cijfers komen van CDP, een Britse organisatie die informatie over het klimaatgedrag van het bedrijfsleven verzamelt. Voor het onderzoek werden 882 van de grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa onder de loep genomen. Het is voor zover bekend het eerste onderzoek naar de vraag wat bedrijven investeren om de klimaatdoelen te halen.

Van de in totaal 124 miljard die werd geïnvesteerd ging 65 miljard euro naar onderzoek en 59 miljard naar investeringen in machines, productie en infrastructuur. Dat komt overeen met 12 procent van de totale investeringen van de onderzochte bedrijven. Dat zou volgens het CDP 25 procent moeten zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen, namelijk nul uitstoot in 2050.

De onderzochte bedrijven stoten nu samen wereldwijd 3,2 miljard ton CO2 uit, wat overeenkomt met driekwart van de totale Europese uitstoot, inclusief transport, verwarming en industrie.

Europese bedrijven doen het desondanks ook weer niet heel erg slecht. 85 bedrijven kregen de hoogste score voor hun klimaatbeleid. In die erelijst staan ook enkele Nederlandse bedrijven: ING, KPN, Philips, BAM Groep, Signify (vroegere Philips Lighting) en Unilever (half Brits). De Franse bedrijven zijn het best vertegenwoordigd in de erelijst, met hoge scores voor Danone en L’Oréal, zo schrijft de krant.

Lees ook:

De wereld ligt totaal niet op koers om de klimaatdoelen van Parijs te halen

Er gaapt een gigantisch gat tussen de plannen voor productie van fossiele brandstoffen en het Klimaatakkoord van Parijs. Landen moeten hun beleid veranderen.

Dreigen met een handelsoorlog is de enige manier om de klimaatdoelen van Parijs nog te behalen

Er is nog maar weinig tijdom de opwarming van de aarde te beperken, waarschuwt Socrates-hoogleraar ­milieufilosofie en docent/onderzoeker Marc Davidson.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden