Uitbuiting

Inspectie SZW onderzoekt schijnconstructies regionale omroepen

null Beeld

De Inspectie SZW doet op verzoek van vakbond FNV onderzoek naar schijnzelfstandigheid en het onderbetalen van medewerkers van regionale omroepen RTV Oost en Omroep Brabant.

Redactie Trouw

Dat bevestigt de inspectie na berichtgeving in de Volkskrant. Ze wil weten of de omroepen en hr-dienstverlener Tentoo, waarmee de omroepen werken, zich aan de regels houden.

De vakbond zegt in de krant een “gegrond vermoeden” te hebben dat de omroepen schijnconstructies gebruiken om de cao “te ontduiken”. Bij de meeste andere regionale omroepen zou hetzelfde aan de hand zijn, aldus de vakbond. De inspectie gaat via een steekproef en de administratie van Tentoo onderzoek doen.

De omroepen zouden journalisten en technici inhuren die geen werknemer zijn en geen zelfstandige, waarbij gebruik gemaakt wordt van een “schimmige fiscale constructie”; een fictief dienstverband. Op deze manier ontlopen de omroepen doorbetalen bij ziekte en kunnen medewerkers onbeperkt flexibel ingezet worden.

Volgens de vakbond worden de omroepmedewerkers van publiek geld onderbetaald, terwijl ze hetzelfde werk doen als collega’s in vaste dienst. Omdat ze via een payrollbedrijf worden uitbetaald vallen ze niet onder de cao en bouwen ze geen pensioen en vakantierechten op. De vakbond wil dat de inspectie vaststelt dat dit soort constructies niet zijn toegestaan, die volgens de bond ook in andere sectoren voorkomen, zoals de horeca, bouw en bij uitgeverijen.

De inspectie verwacht zeker een half jaar met het onderzoek bezig te zijn. Daarna komt er een rapport, waarmee de vakbond eventuele stappen, zoals bijvoorbeeld een rechtszaak, kan zetten. De stichting Regionale Publieke Omroep, het overkoepelend orgaan van de regionale omroepen, ontkent in de krant dat er sprake is van doelbewust omzeilen van de wet.

Volgens de FNV hebben alle regionale omroepen vanwege druk van de vakbond inmiddels gezegd te zullen stoppen met Tentoo. Daar werken volgens de bond “tientallen” omroepmedewerkers via het administratiekantoor.

Omroep Brabant en RTV Oost waren nog niet direct bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden