Economisch herstel

Inkopers zijn opmerkelijk positief over economisch herstel

Een medewerker bij een assemblagelijn van Mini’s bij autofabrikant VDL Nedcar in Born.  Beeld ANP
Een medewerker bij een assemblagelijn van Mini’s bij autofabrikant VDL Nedcar in Born.Beeld ANP

De coronamaatregelen hebben weinig vat op het vertrouwen bij inkopers in een aanstaande opleving van de economie.

Joost van Velzen

De lockdowns in binnen- en buitenland hebben het vertrouwen van inkopers in de economie nauwelijks geschaad. De bedrijfsomstandigheden in de industrie zijn in de eerste maand van het nieuwe jaar zelfs flink verbeterd en ook de werkgelegenheid nam iets toe, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi).

De Nevi baseert zich op de inkoopmanagersindex, waarbij iedere maand ruim driehonderd inkopers uit de industrie wordt gevraagd hoe het is gesteld met onder andere het aantal orders, levertijden, prijzen, de productieomvang en het vertrouwen in de economie. De jongste index over de maand januari steeg naar 58,8 punten. Een maand eerder was die nog 58,2 punten.

“Als de index boven de 50 punten komt is er sprake van groei, als die eronder duikt ervaren de inkopers krimp”, zegt Marcel Bon, manager business intelligence bij Nevi. “De industrie leeft, ondanks de harde lockdown, de laatste maanden weer op en de verwachting is dat de vraag doorzet. Maar het hele verhaal moet nog wel op gang komen. De levertijden zijn nog hoog, de inkoopprijzen kunnen oplopen en er kan schaarste ontstaan omdat de druk op de toeleverketen mogelijk een remmend effect heeft”, denkt Bon. Bovendien zijn de reisbeperkingen ook een beperking voor inkopers.

Het aantal banen in de industrie neemt toe

De toename van de productie was de grootste sinds september 2018. Dat kwam vooral door een stijging van het aantal orders. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk steeg voor de tweede maand op rij. Het aantal banen in de industrie nam in januari voor de derde maand op rij toe. Uit cijfers van de Algemene Bond van Uitzenders blijkt dat er de laatste tijd meer mensen met een flexibel arbeidscontract in dienst worden genomen. Op het dieptepunt van de eerste lockdown, in april 2020, lag het aantal uitzenduren ruim 21 procent lager dan een jaar eerder. In december was de daling nog zo’n 4 procent.

Tijdens de eerste golf raakten veel ondernemingen in paniek en trapten inkoopmanagers op de rem, wat leidde tot zeer kleine voorraden. Nu de economische vooruitzichten zijn verbeterd, proberen bedrijven weer voorraden op te bouwen, wat leidt tot een sterke toename van de nieuwe orders. Volgens Bon heeft dat vermoedelijk te maken met licht aan het einde van de corona-tunnel, onder andere door de komst van verschillende vaccins. “Dat geeft perspectief dat de economie binnen afzienbare termijn weer opengaat. Het zijn weliswaar voorzichtige eerste tekenen van herstel, maar er is wat vertrouwen.”

Beren op de weg zijn er nog genoeg. Langere levertijden kunnen leiden tot tekorten aan bepaalde onderdelen, die de komende maanden de productie zouden kunnen remmen. Toch moeten we volgens Nevi drie jaar terug om zo’n grote toename aan inkoopactiviteiten te zien. De materiaalvoorraden bij industriële bedrijven stegen daardoor aanzienlijk.

Om grotere voorraden te kunnen financieren moeten ondernemers wel zorgen dat ze voldoende kapitaal hebben. Dat zal niet meevallen omdat veel bedrijven het afgelopen jaar verlies hebben geleden, waardoor de balansen zijn verzwakt. Omdat er in het post-coronatijdperk plotselinge groei wordt verwacht, is er bovendien extra kapitaal nodig om die groei op te vangen. Bon: “Maar voor nu is het belangrijkste dat bedrijven de zon weer zien schijnen aan de horizon”.

Lees ook:

Hoofdeconoom ING: Alleen een oorlog treft de Nederlandse economie zwaarder

Dat Nederland na 19 januari langer op slot ging, treft 10 procent van de economie, zegt Marieke Blom, hoofdeconoom van ING.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden