Kwartaalcijfers

Ingenieurs van Arcadis kunnen Pfas uit de grond halen

Zicht op de Burj Khalifa in Dubai, het hoogste gebouw ter wereld, vanuit het Gevora Hotel. Beeld REUTERS, Christopher Pike

Naast bouwers, boeren en baggeraars ondervindt ook ingenieursbureau Arcadis de gevolgen van de stikstofcrisis en de sores rond de giftige stoffen (Pfas) in water en bodem. Al kunnen zij ook onderdeel van de oplossing zijn.

Door de stikstofcrisis liggen veel woningbouw- en wegenbouwprojecten stil. Bouwvergunningen worden, sinds de uitspraak van de Raad van State eind juni, alleen nog verstrekt als de bouwers kunnen aantonen dat er, als gevolg van die projecten, geen extra stikstof zal neerslaan in natuurgebieden. Als die extra uitstoot er wel is, moeten de initiatiefnemers zorgen voor compensatie, zodat er de facto geen extra stikstof in natuurgebieden terechtkomt. Zo niet, dan krijgen ze geen vergunning.

Door de uitspraak zijn een aantal projecten stilgelegd waarbij het van oorsprong Nederlandse ingenieursbureau Arcadis is betrokken, zegt bestuursvoorzitter Peter Oosterveer. Anderzijds wordt het ingenieursbureau ook gevraagd om oplossingen te verzinnen voor projecten waar het stikstofprobleem speelt. Vooralsnog gebeurt dat overigens nog op bescheiden schaal, zegt Oosterveer.

Nog minder dan bescheiden is het aantal opdrachten dat Arcadis in Nederland heeft gekregen om water en bodems te ontdoen van zogeheten Pfas, chemische stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn. Sinds juni is het, door een maatregel van staatssecretaris Stientje van Veldhoven, nauwelijks meer mogelijk om grond te verplaatsen waarin die chemische stoffen aanwezig zijn. Bouwers en baggeraars hebben daar veel last van.

Arcadis beschikt al jaren over een techniek om die Pfas uit bodems of water te isoleren en te verwijderen. Arcadis deed dat de afgelopen jaren op 75 plekken in twaalf landen. Een van die plekken was, vertelt Oosterveer, het vliegveld van de Australische stad Brisbane. Het blusschuim dat daar werd gebruikt, bevatte Pfas. Die kwamen na bluswerkzaamheden in het water en in de bodem terecht.

Het duurt, zegt Oosterveer, ongeveer twee tot drie maanden voordat de machinerie die nodig is voor het verwijderen van de Pfas is geïnstalleerd. Daarna hangt het van de omvang van het probleem af hoe lang de schoonmaakoperatie duurt.

In Nederland zitten de Pfas vooral in slib. “Tot nu toe is Nederland zich weinig bewust geweest van het Pfas-probleem”, stelt Oosterveer. Dat verandert nu. “Het zou wel eens een hele grote markt kunnen worden.”

Veel te veel betaald

Oosterveer lijkt, tweeënhalf jaar na zijn aantreden als bestuursvoorzitter, in wat rustiger vaarwater beland. Hij erfde van zijn weggestuurde voorganger een bedrijf dat in 2014 veel te veel had betaald voor het Britse ingenieursbureau Hyder. Hyder had daarbij een serie klanten in het Midden-Oosten die zeer traag van betalen waren. Er zaten wel zeer aansprekende opdrachten bij, zo werd in Dubai de Burj Khalifa gebouwd, het hoogste gebouw ter wereld.

Er waren problemen met een biogascentrale in Brazilië en in datzelfde land brak een crisis uit waardoor Arcadis er veel klandizie verloor. Arcadis zat ook nogal ruim in zijn managers. Uiteindelijk resulteerde dat alles in forse afschrijvingen en in dieprode cijfers over het jaar 2018: een nettoverlies van bijna 27 miljoen euro. Voor Arcadis een onbekend en ongekend iets.

De biogascentrale, meldt Oosterveer, draait nu en zal worden verkocht, wellicht nog dit jaar. Arcadis heeft een deel van zijn klanten in het Midden-Oosten gedag gezegd vanwege hun betalingsgewoonten; daardoor daalde Arcadis’ omzet in die contreien met 35 tot 40 procent.

Nog altijd heeft Arcadis 113 miljoen euro uitstaan aan vorderingen die al meer dan een half jaar uitstaan. Een groot deel daarvan betreft eerder aangenomen projecten in het Midden-Oosten. Oosterveer: “Uiteindelijk wordt er wel betaald. Alleen duurt het soms wel twee jaar.”

De resultaten over het derde kwartaal die Arcadis gisteren publiceerde, vielen goed op de beurs. Het aandeel steeg met 6,17 procent naar 18,41 euro. Dat is 80 procent hoger dan eind vorig jaar toen het aandeel iets meer dan 10 euro kostte. Anderzijds was de koers gisteren nog wel veel lager dan in april 2015 toen het aandeel de recordhoogte van 31 euro aantikte.   

Lees ook: 

Ook de bouwers vinden het tijd om in actie te komen, in navolging van de boeren trekken ook zij naar het Malieveld.
De bouwers vrezen voor hun voortbestaan als Den Haag niet duidelijk kiest in de problematiek rond stikstof en Pfas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden