Kwartaalcijfers

ING voert winst flink op ondanks geld voor compensatieregeling

Het ING-logo op het Brusselse hoofdkantoor. Beeld Reuters
Het ING-logo op het Brusselse hoofdkantoor.Beeld Reuters

ING heeft zijn winst in het voorbije kwartaal met bijna driekwart opgevoerd ten opzichte van een jaar eerder.

ANP

Net als in het tweede kwartaal wist ING de laatste maanden flink te profiteren van de aantrekkende economie. Onder de streep hield de bank bijna 1,4 miljard euro over, tegen een winst van 788 miljoen euro in het derde kwartaal van vorig jaar. In 2019 was de winst in het derde kwartaal 1,3 miljard euro.

Vorig jaar moest ING nog honderden miljoenen euro’s wegzetten voor leningen die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald. Nu ziet het beeld er veel beter uit.

Zo werden goede zaken gedaan met hypotheken. Ook heeft de coronapandemie de populariteit van mobiel bankieren duidelijk aangejaagd. Daarvan plukt ING nu ook de vruchten in een land als Roemenië, waar de bank op digitaal vlak een forse groei doormaakt. Topman Steven van Rijswijk waarschuwt wel dat de virusuitbraak nog steeds impact heeft op de bank. Hij wijst erop dat de vraag naar zakelijke leningen het voorbije kwartaal onder druk bleef staan als gevolg van de coronacrisis.

Aanhoudende economische onzekerheid

Het ‘open- en dichtgaan’ van economieën zorgt voor aanhoudende economische onzekerheid, ook voor de bank. Intussen merkt ING dat zaken als de verstoringen van leveringsketens en de inflatie voor sommige zakelijke klanten nu een nijpender probleem aan het worden zijn dan de coronacrisis. Maar Van Rijswijk denkt niet dat dit de resultaten van de bank zal schaden.

Het financiële concern maakte eerder al bekend in totaal 180 miljoen euro uit te trekken voor het compenseren van klanten met financiële producten waarvan de variabele rente bij nader inzien niet voldoende marktconform was. De bank kwam met de regeling naar aanleiding van een aantal uitspraken van klachteninstituut Kifid over de berekening van rente voor doorlopende kredieten bij andere banken. Hoeveel mensen precies compensatie zullen ontvangen en hoeveel die vergoeding dan bedraagt, is nog niet duidelijk.

Lees ook:

ING compenseert te dure leningen met 180 miljoen, ‘maar de schade loopt in de miljarden’

ING gaat net als ABN Amro en Rabobank klanten compenseren die een te hoge rente hebben betaald op een lening. Daarvoor zet de bank 180 miljoen euro opzij. Hoeveel geld individuele klanten kunnen verwachten, is nog onduidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden