Duurzame energiebronnen

ING stopt per direct met het financieren van nieuwe olie- en gasvelden

Het hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam. ING stopt met de financiering van olie- en gasprojecten.  Beeld ANP
Het hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam. ING stopt met de financiering van olie- en gasprojecten.Beeld ANP

De grootste bank van Nederland stapt uit de olie- en gaswinning. Gascentrales financiert de bank nog wel.

Koos Schwartz

ING financiert geen nieuwe olie- en gasvelden meer. Concerns die geld nodig hebben voor bestaande olie- en gasprojecten of voor pijpleidingen om olie en gas te transporteren kunnen nog wel bij de bank aankloppen. Het bedrag dat ING uitleent voor duurzame energieopwekking (zoals wind - en zonneparken) gaat de komende jaren jaarlijks met tien procent omhoog.

Volgens een verklaring die de bank woensdag uitgaf, zijn er ‘massieve investeringen’ nodig in schone energie. Daarbij zal de vraag naar fossiele brandstoffen geleidelijk afnemen. De fossiele brandstoffen die nog nodig zijn, kunnen uit bestaande olie- en gasvelden worden gehaald. Het aanboren van nieuwe velden is daarom niet nodig, stelt ING. De bank verwijst naar een rapport van het Internationaal Energie Agentschap, een denktank op het gebied van energie, waarin hetzelfde werd gesteld.

2,4 miljard naar hernieuwbare energie

ING is, aldus een woordvoerder, de eerste grote bank die zo’n beslissing over de financiering van olie- en gaswinning heeft genomen. Eerder deden kleinere banken, zoals Triodos en De Volksbank dat al. Rabobank en ABN Amro financieren nog fossiele projecten, al maken ze bij Rabobank een klein deel uit van de totale energieportefeuille en financiert ABN Amro alleen projecten in Europa. Het ING-bestuur heeft de maatregelen op eigen houtje genomen: druk van aandeelhouders om uit fossiele projecten te stappen was er niet, zei de woordvoerder. Druk om olie- en gasbelangen af te stoten, was er wel bij pensioenfonds ABP. Dat besloot vorig jaar oktober om de 15 miljard die het in de fossiele sector had belegd in twee jaar tijd terug te brengen tot nul.

ING had eind 2020 voor 3,6 miljard euro aan leningen uitstaan aan de olie- en gassector, dat wil zeggen: aan het zoeken naar en oppompen van olie en gas. Dat bedrag wordt geleidelijk kleiner, maar gaat nog lang niet naar nul. Dat komt doordat olie en gas voorlopig nodig blijven, stelt ING. Over vijf jaar moet die 3,6 miljard met 12 procent zijn verminderd, in 2040 met meer dan de helft. ING meldt niet hoeveel het vorig jaar heeft uitgeleend voor nieuwe olie- en gasprojecten.

ING maakte wel bekend hoeveel het vorig jaar uitleende aan projecten op het gebied van hernieuwbare energiebronnen, zoals zon en wind: 1,6 miljard euro. Dat bedrag zal de komende jaren met tien procent per jaar stijgen. In 2025 zal er rond de 2,4 miljard in hernieuwbare energiebronnen worden gestoken.

‘We zien het als een goede eerste stap’

In totaal had ING eind vorig jaar 7,26 miljard euro aan leningen uitstaan voor duurzame energie opwekking. In 2016 was dat ongeveer de helft, meldt de bank. Bij die bedragen gaat het alleen om directe financieringen. Met indirecte financieringen erbij, is het bedrag hoger: ING heeft namelijk 3,3 miljard uitgeleend aan energiebedrijven. Die gebruiken een (onbekend) deel daarvan voor investeringen in zon- en windparken.

ING had eind vorig jaar voor 1,5 miljard euro aan leningen aan gascentrales in de boeken staan. Exploitanten van gascentrales kunnen nog wel bij ING voor leningen terecht. De boeken van ING melden dat er voor 87 miljoen aan leningen uitstaat voor kolencentrales. Dat was in 2016 nog 551 miljoen. ING kondigde in 2015 aan dat het geen nieuwe kredieten aan kolencentrales zou verstrekken. In 2025 maken kolencentrales geen deel meer uit van ING’s leningenportefeuille.

Milieudefensie juicht het plan van ING toe, maar had graag gezien dat de bank verder zou gaan. “ING moet ook stoppen met haar huidige investeringen in olie- en gaspijpleidingen”, zegt campagnemedewerker Peer de Rijk. Het samenwerkingsverband Eerlijke Bankwijzer, dat kritisch bericht over de klimaatprestaties van banken, stelt dat de beperkingen alleen over projectfinanciering gaan. Grote bedrijven in fossiele brandstoffen kunnen nog wel leningen krijgen. “We zien het als goede eerste stap”, aldus projectleider Barbara Ooster.

Lees ook:

Waarom pensioenreus ABP plotseling alle fossiele belangen wil afstoten: ‘Er is veel draagvlak voor deze keuze’

Opeens kondigt pensioenreus ABP een klimaatkoers aan. Het pensioenfonds wil alle belangen in fossiele energiebronnen afstoten. Die keuze is deels het gevolg van protest door ABP-leden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden