Kwartaalcijfers

ING stoft de stroppenpot vast af

Het hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam.Beeld ANP

Crisis, minder inkomsten, betaalproblemen. De klanten van ING hebben eronder te lijden. De bank dus ook.

Daar was het weer, dat elfletterwoord waar alles om draaide als banken tijdens de financiële crisis hun resultaten publiceerden: stroppenpot. Het synoniem voor het bedrag dat banken denken kwijt te zijn omdat verstrekte leningen niet kunnen worden terugbetaald.

Vrijdag, ruim elf jaar na het begin van de financiële crisis, stond dat woord bij de presentatie van de resultaten van ING in het eerste kwartaal weer centraal. Hoeveel geld zou ING na een kwartaal waarin de wereld geheel  onverwacht met een nieuwe crisis werd geconfronteerd, in zijn stroppenpot stoppen? Ralph Hamers, ING’s bestuursvoorzitter die over twee maanden naar de Zwitserse bank UBS verkast, gaf het antwoord: 661 miljoen euro.

Is dat veel? Het is iets meer dan de ruim 600 miljoen euro die Hamers’ voorganger, Jan Hommen, in het eerste kwart van 2009 opzijzette. Het is minder dan de 859 miljoen die ING in het derde kwart van dat crisisjaar reserveerde. Het is ruim drie keer zo veel als de 207 miljoen die Hamers c.s. tussen januari en maart 2019 in de stroppenpot stopten. Kijk eens naar die cijfers. Dan moet de conclusie zijn dat die 661 miljoen bewijst dat we in een diepe crisis zijn beland.

Aan de andere kant is die 661 miljoen maar 50 procent meer dan de 428 miljoen die in het laatste kwartaal van vorig jaar in de stroppenpot verdween. Toen was wél duidelijk dat de economische groei in veel landen temperde. Maar toen was corona nog een biertje uit Mexico of Latijn voor ‘kroon'.

Eerst kijken hoeveel ‘slechte’ leningen er zijn

Is 661 miljoen dan niet verrassend weinig? Hamers wilde er weinig over kwijt. ING, zei hij, kijkt eerst hoeveel ‘slechte’ leningen er zijn en hoeveel geld daarmee is gemoeid. Vervolgens weegt de bank een aantal zaken mee, zoals het bruto nationaal product van een land, de huizenprijzen, de werkloosheid, de rente. Dan wordt het stroppenpotbedrag vastgesteld.

Grote zakelijke klanten zorgden voor de grootste stroppen: 373 miljoen euro. Namen van die klanten noemde Hamers natuurlijk niet, maar er zitten er nogal wat in Amerika en in Azië en in de olie-industrie. Die kampt met extreem lage olieprijzen en met grote oliemaatschappijen die bezuinigen op hun uitgaven. Veel stroppen (124 miljoen) waren er in België, ING’s tweede thuisland: deels middelgrote bedrijven die het volgens Hamers al een tijdje lastig hadden. ING zette 19 miljoen opzij voor leningen van kleinzakelijke klanten en consumenten in Nederland en 6 miljoen voor klanten in Duitsland.

Ruim 100.000 klanten, particulieren en kleine bedrijven, van ING hebben een payment holiday (zeg maar: betaalpauze) van zes maanden gekregen omdat ze in de problemen zijn geraakt. Volgens Hamers zitten daar bedrijven van allerlei pluimage bij: winkeliers, transporteurs, maar ook firma’s die in principe gezond zijn maar te maken kregen met spullen en onderdelen die niet op tijd werden geleverd. Het is volgens de ING-top nog te vroeg om te bepalen of die ‘betaalvakantie’ over zes maanden zal worden verlengd.

Witwassen

Dat ING’s netto kwartaalwinst fors lager was dan in 2019 mag dus geen verrassing zijn. De nettowinst kwam uit op 670 miljoen euro tegen 1,12 miljard in het eerste kwartaal vorig jaar. De rente-inkomsten, het verschil tussen de rente de ING betaalt en de rente die het ontvangt op uitgeleend geld, bleven nagenoeg gelijk: 3,5 miljard. ING voegde 56.000 klanten aan zijn bestand toe. 80 procent van de werknemers werkt momenteel thuis.

Dat geldt waarschijnlijk ook voor de inmiddels vierduizend mensen die bij ING nagaan of klanten en hun transacties wel deugen. De bank doet dat en moet dat doen om het witwassen van geld en het financieren van terroristische activiteiten tegen te gaan. ING was in totaal 526 miljoen euro kwijt aan allerhande controle-activiteiten. Het was, je zou het bijna vergeten, het grote thema in bankenland in 2019.

Lees ook:

De winst van ING keldert door de jacht op witwasserij

ING zag de nettowinst fors dalen, onder meer doordat het veel geld kwijt is aan anti-witwasmaatregelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden