ING

ING schrapt banen en vult stroppenpot aan voor coronategenvallers

In 2009, het begin van de financiële crisis, moest ING 2,9 miljard euro in zijn stroppenpot stoppen. Dit jaar komt dat bedrag ook in die buurt uit.  Beeld AFP
In 2009, het begin van de financiële crisis, moest ING 2,9 miljard euro in zijn stroppenpot stoppen. Dit jaar komt dat bedrag ook in die buurt uit.Beeld AFP

Bij ING verdwijnen ongeveer duizend banen. Volgens het financiële concern is de ingreep nodig onder meer vanwege het tegenvallende economische klimaat.

Ook in het derde kwartaal heeft ING weer een flink bedrag opzij moeten zetten voor leningen die, vooral als gevolg van de coronacrisis, waarschijnlijk niet worden terugbetaald. Maar het bedrag, 469 miljoen euro, was lang niet zo hoog als in de voorgaande twee kwartalen. Na drie kwartalen heeft ING in totaal 2,4 miljard euro in zijn stroppenpot gestopt. Dat komt al aardig in de buurt van de 2,9 miljard die ING in heel 2009, het jaar dat de financiële crisis zich ten volle openbaarde, in die pot moest stoppen.

In de loop van de zomer werden in de meeste landen lockdowns versoepeld en nam de bewegingsvrijheid van mensen toe. Dat laatste gold ook voor de bedrijvigheid. Het leek er daarom op dat een deel van de leningen die ING eerder dit jaar als oninbaar had moeten bestempelen toch inbaar was. Maar nu veel landen weer tot halve of (bijna) hele lockdowns zijn overgegaan, is het bedrag dat ING in zijn stroppenpot moest stoppen in het derde kwartaal toch weer flink groter geworden. Van die 469 miljoen euro komt 47 miljoen voor rekening van kleine Nederlandse bedrijven. Ruim drie keer zo veel (145 miljoen) is opzijgezet voor grootzakelijke klanten in binnen- en buitenland, blijkt uit de resultaten over het derde kwartaal die ING donderdag naar buiten bracht.

Payment holiday

Sinds het begin van de coronacrisis heeft ING aan 205.000 klanten een payment holiday gegeven: dat wil zeggen dat zij tijdelijk niet aan bepaalde financiële verplichtingen, zoals rentebetalingen, hoeven te voldoen. In totaal is daarmee bijna 20 miljard euro gemoeid. Ruim de helft (55 procent) van dat bedrag heeft betrekking op Nederlandse ING-klanten. Eind juni stonden de tellers nog op 180.000 klanten en 18 miljard euro. ING is dus doorgegaan met het verlenen van uitstel van sommige betalingen, maar het aantal klanten dat een beroep doet op die hulp steeg veel minder hard dan tijdens de eerste coronamaanden.

Mede door de stortingen in de stroppenpot viel de kwartaalwinst van ING (788 miljoen) een stuk lager uit dan in het derde kwartaal van vorig jaar (1,3 miljard), maar de winst was wel een stuk hoger dan die in het tweede kwartaal (299 miljoen) van dit jaar, toen er 1,3 miljard euro in die pot verdween. De winst werd gedrukt door een grote afschrijving (230 miljoen) op een belang dat ING heeft in een Thaise bank, en door het spaaklopen van een ambitieus IT-project (‘Maggie’) dat was bedoeld om de IT-systemen in vier landen samen te voegen. Het project bleek veel complexer en duurder dan ING had gedacht. ING schrijft 140 miljoen op ‘Maggie’ af.

Ingrijpen in zakenbank

ING heeft inmiddels ruim 4000 mensen in dienst die moeten nagaan of klanten zich niet schuldig maken aan witwassen. ING gaf aan dat doel het afgelopen kwartaal 111 miljoen euro uit. Het is nog niet duidelijk of de bank sancties te wachten staan na de onthulling van Trouw, Het Financieele Dagblad en onderzoeksplatform Investico dat een Poolse dochter van ING het illegaal wegsluizen van honderden miljoenen roebels faciliteerde. ING zegt geen aanwijzingen te hebben dat deze zaak kan leiden tot extra sancties.

Net als ABN Amro gaat ook ING ingrijpen in zijn zakenbank. ABN Amro maakte in augustus bekend dat het in de toekomst alleen in West-Europa nog grootzakelijke klanten wil bedienen. Ook ING stopt met een deel van zijn grootzakelijke tak. Kantoren in Zuid-Amerika gaan dicht en voor een aantal kantoren in Azië geldt hetzelfde. Mede door die sluitingen gaan er tot eind 2021 zo’n duizend banen (voltijds) verloren. Bij ING werken nu nog ruim 55.000 mensen. Ongeveer 75 procent daarvan werkt als gevolg van de coronacrisis thuis.

Lees ook:

ING: 1,3 miljard naar stroppenpot, maar toch nog een beetje winst

ING moest het afgelopen kwartaal 1,3 miljard euro in zijn stroppenpot stoppen, omdat veel leningen waarschijnlijk oninbaar zijn. Een kolossaal bedrag, maar erger wordt het waarschijnlijk niet.

Twee Nederlandse bedrijven spil in het wegsluizen van miljarden uit Rusland

Twee Nederlandse effectenhandelaren spelen een hoofdrol in Amerikaans onderzoek naar het illegaal wegsluizen van miljarden dollars uit Rusland. Met hun hulp en die van de Poolse tak van de ING konden rijke Russen hun geld door middel van spiegelhandel heimelijk naar het Westen verplaatsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden