Witwasaffaire

ING ‘faalde’, maar topman Hamers schond bankierseed niet

Ralph Hamers, voormalig bestuursvoorzitter van ING. Zijn toenmalige bank 'faalde' bij het voorkomen van witwaspraktijken, maar zijn bankierseed schond hij niet volgens Tuchtrecht Banken.  Beeld AP
Ralph Hamers, voormalig bestuursvoorzitter van ING. Zijn toenmalige bank 'faalde' bij het voorkomen van witwaspraktijken, maar zijn bankierseed schond hij niet volgens Tuchtrecht Banken.Beeld AP

ING deed jarenlang te weinig tegen witwaspraktijken. De bank had de controle op cliënten en hun transacties ‘niet op orde’ en heeft op dat vlak ‘over een langere periode gefaald’.

Redactie Trouw

Er was sprake van ‘collectief falen binnen de bank’. Maar daarmee is volgens het Tuchtrecht Banken niet gezegd dat oud-bestuursvoorzitter Ralph Hamers en andere bestuurders en hoge managers van ING hun bankierseed hebben geschonden. Met het afleggen van die eed beloven bankiers onder meer zich aan de wet te zullen houden, zich verantwoordelijk te gedragen naar de samenleving, de klant centraal te stellen en zich in te zetten voor het vertrouwen in de financiële sector.

Was het oordeel van Tuchtrecht Banken, de instelling die oordeelt of bankiers hun eed hebben geschonden of niet, anders uitgevallen, dan hadden Hamers en zijn voormalige collega’s een beroepsverbod van maximaal drie jaar kunnen krijgen en een boete van 25.000 euro. De bankierseed geldt overigens pas sinds 2015, het ‘collectieve falen’ van de bank vond plaats van 2010 tot 2016. Tuchtrecht Banken was het onderzoek begonnen nadat de organisatie ruim tweehonderd meldingen had gekregen dat de top van ING de bankierseed had geschonden.

Met de uitspraak is Hamers, nu topman van de Zwitserse bank UBS, nog niet van de witwasaffaire bij ING af. ING trof in 2018 een schikking van 775 miljoen euro met het Openbaar Ministerie (OM) nadat was aangetoond dat de bank veel te weinig had gedaan om witwaspraktijken te voorkomen. Het OM besloot Hamers voor zijn rol in de affaire niet te vervolgen. Maar eind vorig jaar verordonneerde het gerechtshof in Den Haag dat Hamers toch voor de rechter moet verschijnen.

Lees ook:

Oud-topman Hamers van ING wordt vervolgd voor witwasaffaire

Ralph Hamers, oud-topman van ING, moet van het Haagse gerechtshof vervolgd worden vanwege zijn aandeel in het witwasschandaal waarvoor de bank in 2018 schikte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden