Rente

ING en ABN Amro verwachten nog een renteverlaging van de Fed

Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell tijdens zijn persconferentie woensdag in Washington.Beeld AFP

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, verlaagde de rente woensdag als ‘voorzorgsmaatregel’. Volgens analisten is het daarmee nog niet gedaan.

De derde renteverlaging alweer dit jaar van de Fed. Is het voorlopig de laatste? Of gaan de Verenigde Staten in een vertraagde glijvlucht de Europese Unie achterna, waar de rente zelfs al enkele jaren negatief is? Zover zijn de VS nog lang niet, de economie draait er veel beter dan in de eurozone. Maar of de Amerikaanse centrale bank voorlopig klaar is, daar zijn de deskundigen het nog niet over eens.

De Amerikaanse centrale bank verlaagt de rente om de eigen economie sterk te houden, als een “verzekering” tegen aanhoudende risico’s, zei voorzitter Powell woensdag bij zijn persconferentie in Washington. Met die risico’s doelt hij vooral op drie problemen: de internationale handelsspanningen, de afkoelende wereldeconomie en de gedempte inflatie, die tegen de zin van de Fed onder de 2 procent blijft hangen. Wat betreft de handelsoorlog tussen China en de VS zijn de uitzichten volgens Powell wat verbeterd.

Elf jaar economische groei

Verder zijn de verwachtingen redelijk positief. Voor het elfde jaar op rij groeit de Amerikaanse economie, sinds de Tweede Wereldoorlog is dat een record. In het derde kwartaal was de groei 1,9 procent. Een heel verschil met de eurozone, die in het derde kwartaal op 0,2 procent groei bleef steken.

Het is belangrijk voor de VS dat de bestedingen van huishoudens blijven groeien. Amerika is namelijk erg afhankelijk van binnenlandse bestedingen. Het consumentenvertrouwen is goed, wat geholpen wordt door de lage werkloosheid en de stijgende lonen, vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt. “We hebben dit jaar een economie gehad waarin de consument voor de groei zorgt”, zei Powell.

Zwakke export

Maar de investeringen van bedrijven en de export blijven zwak, zei Powell. De productie van de maakindustrie ligt zelfs lager dan een jaar geleden. “Vertraagde groei in het buitenland en internationale handelsontwikkelingen drukken op die sectoren.” Maar voorlopig blijkt nog niet uit de cijfers dat dit bijvoorbeeld tot ontslagen leidt, zei Powell optimistisch. “De economie is dit jaar weerbaar gebleken tegen de koude wind.”

Powell denkt dat het nieuwe renteniveau van 1,5 tot 1,75 procent past bij de verwachtingen die de centrale bank heeft over de economie. Alleen als de binnenstromende data straks erg afwijken van de verwachtingen, volgt er in december een nieuwe rente-aanpassing. Financiële markten verwachten ook dat de Fed een pauze neemt, schrijft de bank ING vandaag in een analyse. 

Werk aan de winkel

Zelf denkt ING dat er ‘meer werk aan de winkel is’, omdat de Amerikaanse economie momenteel sneller begint af te koelen. Een extra ‘verzekering’ tegen een recessie is in december goed mogelijk, net als een extra renteverlaging in het eerste kwartaal van volgend jaar, schrijft de bank. 

ABN Amro vindt dat Powell te positief is. De bank verwacht geen grote resultaten van het handelsoverleg tussen China en de VS, en meent dat de verzwakkende maakindustrie gevolgen gaat hebben voor de arbeidsmarkt. Aanvankelijk rekende ABN op een renteverlaging in december, nu verwacht de instelling die pas begin volgend jaar. Maar vooral dus omdat de Fed zelf meer tijd nodig heeft om daarvan overtuigd te raken.

Stimuleringsbeleid

In Europa staat de rente al jaren onder nul en is negatieve rente een groot thema geworden vanwege de negatieve gevolgen voor spaarders en pensioenfondsen. Mario Draghi, de president van de ECB die vorige week afscheid nam, heeft de rente nooit kunnen verhogen.

Voor de Fed lag dat anders: vorig jaar waren er bijvoorbeeld vier renteverhogingen, toen nog om oververhitting en zeepbellen te voorkomen. Begin dit jaar sloeg het beleid om. In juli was er de eerste stimulerende renteverlaging sinds de financiële crisis, gevolgd door een verlaging in september. Beide keren ging er een kwart procentpunt af, evenals woensdag. Het rentebesluit in de VS heeft niet alleen gevolgen voor de kredietverlening aan bedrijven en consumenten, maar bijvoorbeeld ook voor landen met dollar-schulden of de aandelenkoersen.

Lees ook:

Let op, geld sparen kost straks geld!

Opnieuw verlaagde de Europese Centrale Bank in september de rente, nog een stukje verder onder nul. Historisch een uniek experiment dat bedrijven moet aanzetten te investeren, en consumenten om hun geld uit te geven. Wat zijn de gevolgen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden