InterviewMarieke Blom

ING-econoom: Na de noodsteun komt het vooral aan op goed ondernemerschap

Een taxistandplaats op Schiphol. Door de coronacrisis hebben de chauffeurs hun inkomsten drastisch zien dalen. Nog steeds is het niet druk.  Beeld ANP, Remko de Waal
Een taxistandplaats op Schiphol. Door de coronacrisis hebben de chauffeurs hun inkomsten drastisch zien dalen. Nog steeds is het niet druk.Beeld ANP, Remko de Waal

De gevreesde faillissementsgolf na het wegvallen van de noodsteun verwacht Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, niet direct.

Joost van Velzen

Grote delen van de Nederlandse economie draaien nog niet op het niveau van voor corona. Dat blijkt uit de nieuwste pinbetaaldata van ING. De afgelopen maand werd er nog fors minder gepind in vooral de cultuursector (-30 procent), het openbaar vervoer en de taxi-branche (-25 procent) en bij de mode- en boekwinkels (allebei 6 procent minder pinbetalingen). Hoe moet dat als straks de noodsteun wegvalt?

“Het allerbelangrijkste is hoe het virus zich gaat ontwikkelen”, zegt Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING. “Als er toch weer maatregelen moeten komen zal er opnieuw steun nodig zijn en ook komen.” Ook spannend is het om te zien of de Nederlandse economie te maken krijgt met structurele veranderingen of met tijdelijke verschuivingen. Zeker, de economie veert terug op het moment, maar blijft dat zo? Dat is onzeker.

Blom doelt onder meer op consumentengedrag en in hoeverre dat voorgoed is veranderd. “Blijven we bijvoorbeeld onze non-food online kopen? Gaan we weer ver op reis of blijven we liever voortaan in de buurt als we op vakantie gaan? Zijn mensen het ontwend om naar de bioscoop te gaan? Vinden we naar de horeca gaan misschien nog een beetje spannend? Het zal best voor een aantal branches moeilijk worden om zonder noodsteun door het leven te gaan.”

Marieke Blom Beeld
Marieke Blom

Thuiswerken

Blom denkt dat het nu extra aankomt op goed ondernemerschap. Inspelen op waar het geld kan worden verdiend in nieuwe omstandigheden. Behalve het thuis winkelen is ook het thuiswerken van invloed op de economie. “Met het zoomen en het thuiswerken kunnen bedrijven profiteren die doen in digitale communicatie en consumentenelektronica. Daar staat weer tegenover dat bedrijven die met mobiliteit te maken hebben, zoals vervoers- en autobedrijven, veel last hebben van het feit dat we ons minder vaak verplaatsen. En wat gaat kantoor- en winkelvastgoed doen?”

De gevreesde faillissementsgolf na het wegvallen van de noodsteun verwacht Blom niet direct. “De steun heeft goed gewerkt. Veel sectoren die geraakt zijn hebben flexkrachten in dienst, die niet op de vaste lasten drukken. Ik verwacht wel dat de dynamiek toeneemt als de steun ophoudt. Veel bedrijven zullen stoppen of reorganiseren. Al met al ligt een normalisering van het aantal faillissementen voor de hand.”

Blom benadrukt dat nauwelijks is in te schatten hoe de Nederlandse economie zich na 1 oktober zal ontwikkelen. “Zeker is wel dat er eerder sprake zal zijn van een evolutie dan een revolutie. Het einde van de noodsteun is voor een klein deel van de bedrijven wel degelijk een drama. We zullen zien dat corona nog even na-ijlt en dat we er allemaal een beetje door veranderd zijn.”

Lees ook:

Nederlandse economie moet door zonder noodsteun. Lukt dat?

Voor de meeste sectoren is het vanaf 1 oktober gedaan met de noodsteun van de overheid. Maar niet iedereen kan zonder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden