Hoge rente

ING compenseert te dure leningen met 180 miljoen, ‘maar de schade loopt in de miljarden’

ING gaat spaarders compenseren die in het verleden te veel rente betaalden op leningen. Eerder kondigden ABN Amro en Rabobank aan hetzelfde te gaan doen.  Beeld EPA
ING gaat spaarders compenseren die in het verleden te veel rente betaalden op leningen. Eerder kondigden ABN Amro en Rabobank aan hetzelfde te gaan doen.Beeld EPA

ING gaat net als ABN Amro en Rabobank klanten compenseren die een te hoge rente hebben betaald op een lening. Daarvoor zet de bank 180 miljoen euro opzij. Hoeveel geld individuele klanten kunnen verwachten, is nog onduidelijk.

Redactie Trouw

Het gaat bij ING om het doorlopend krediet, gespreid betalen op de creditcard en producten voor rood staan, waarbij de variabele rente bij nader inzien niet voldoende marktconform was. Dit wil de bank herstellen door klanten die voor 50 euro of meer zijn benadeeld, een compensatie te bieden. Dit betreft volgens de bank ongeveer 10 procent van zijn klanten met deze producten. Om hoeveel mensen het gaat, wil ING niet zeggen.

Met deze stap reageert ING op uitspraken bij het financiële klachteninstituut Kifid over soortgelijke producten bij andere banken. Naar aanleiding daarvan onderzocht de bank of de problemen ook speelden bij de eigen klanten.

Volgens ING heeft de Consumentenbond positief gereageerd op het compensatievoorstel. De organisatie zou ook bereid zijn om met de bank te praten over de uitvoering en details van de regeling. Naar verwachting zullen alle betrokken klanten uiterlijk eind volgend jaar een vergoeding ontvangen. ING zal hen dit jaar benaderen en meer informatie geven over de uitvoering van de regeling.

Belangenorganisatie noemt de regeling ‘dramatisch’

Er is ook kritiek op het compensatievoorstel. Volgens Adriaan de Gier van belangenorganisatie Qollect gaat het om een ‘dramatische’ regeling. Hij wijst erop dat ING er minder geld voor uittrekt dan ABN Amro, dat eerder dit jaar zo’n 250 miljoen euro reserveerde. Rabobank komt ook met een compensatie, maar gaf nog geen financiële details.

De Gier ergert zich eraan dat ING niet met een vergoeding komt voor te veel betaalde rente bij bijvoorbeeld hypotheken en zakelijke klanten. In werkelijkheid loopt de schade volgens hem waarschijnlijk in de miljarden euro’s. Met Qollect kondigde hij in september een claim aan richting meerdere Nederlandse banken, omdat ze tientallen jaren te veel aan variabele rente zouden hebben gerekend.

Als de rentes in de markt opliepen moesten klanten wel meer rente betalen, maar als de marktrente daalde werd dit vaak niet goed doorberekend. Volgens de belangenorganisatie zijn er mogelijk zo’n 8 miljoen Nederlandse consumenten benadeeld. Als de banken niet voldoende over de brug komen, wil De Gier dit voor de rechter uitvechten.

Lees ook:

Rabobank gaat klanten compenseren die te veel rente betaalden

Rabobank gaat klanten die te veel rente hebben betaald over hun doorlopende krediet compenseren. Hoeveel klanten dit exact betreft is nog onduidelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden