Financiële wereld

ING-baas Ralph Hamers gaat fors meer verdienen met overstap naar UBS

CEO Ralph Hamers (midden) tijdens de presentatie van de jaarcijfers van ING, begin februari dit jaar.  Beeld ANP
CEO Ralph Hamers (midden) tijdens de presentatie van de jaarcijfers van ING, begin februari dit jaar.Beeld ANP

Het is zover: bankier Ralph Hamers gaat fors meer verdienen. Alleen doet de 53-jarige Hamers dat niet bij ING, waar hij nu nog topman is, maar bij de Zwitserse bank UBS. In november volgt hij daar de huidige bestuursvoorzitter Sergio Ermotti.

Elisa Hermanides

De vertrekkende Ermotti verdiende in 2018 bijna 14 miljoen Zwitserse franc (13 miljoen euro). Hamers verdiende in datzelfde jaar bij ING 1,75 miljoen euro. Hoeveel Hamers, die opgroeide in het Limburgse Simpelveld en econometrie studeerde in Tilburg, bij UBS gaat verdienen moet nog blijken, maar ongetwijfeld zal het een veelvoud zijn van wat hij nu krijgt.

Hamers is vooral bekend door de rel die in het voorjaar van 2018 ontstond rond zijn salarisverhoging. Maatschappij en politiek reageerden razend toen de raad van commissarissen (rvc) van ING bekend maakte het salaris van Hamers te willen verhogen met ruim 50 procent, waardoor hij meer dan 3 miljoen euro per jaar zou gaan verdienen. Vanwege de enorme commotie, besloot de rvc om van de salarisverhoging af te zien. Tot op de dag van vandaag is niet bekend of Hamers zelf graag ruim 50 procent meer wilde verdienen of dat het puur en alleen een besluit van de rvc was. Wel stelde Hamers achteraf dat het goed was dat het besluit was teruggedraaid.

Hamers kwam in september 2018 opnieuw onder vuur te liggen, toen bleek dat de bank jarenlang nauwelijks toezicht had gehouden op de identiteit van klanten en hun transacties. Hierdoor konden criminelen zonder al te veel moeite geld witwassen via ING-rekeningen. De bank wilde een rechtszaak niet afwachten en schikte met het Openbaar Ministerie voor 775 miljoen euro. Financieel topman Koos Timmermans kreeg uiteindelijk de schuld in de schoenen geschoven. Hij vertrok bij ING, Hamers bleef zitten.

In 2013 volgde Hamers Jan Hommen op als hoogste baas van de bank

De katholieke Hamers startte zijn carrière bij ING in 1991 als relatiebeheerder voor grote klanten. Hij gaf onder meer leiding aan de Roemeense tak van ING en het zakelijke netwerk van de bank. Vanaf 2011 stond hij aan het hoofd van ING België en Luxemburg, waarna hij in 2013 Jan Hommen opvolgde als hoogste baas van de bank. Onder leiding van Hamers werd de staatssteun die ING ontving tijdens de kredietcrisis terugbetaald. Ook liep de bank voorop met digitalisering, waarbij financieel-technologische bedrijven (fintechs) als voorbeeld dienden.

Zo vooruitstrevend als Hamers opereerde bij ING, zo traditioneel was hij in zijn privéleven. Hij leerde zijn vrouw, destijds secretaresse, kennen bij ING. Toen zij beviel van een tweeling, stond hij aan het hoofd van de Roemeense tak van ING. Nadat hij zijn vakantiedagen had opgemaakt om bij zijn vrouw en pasgeboren baby’s in Rotterdam te zijn, vloog hij elk weekend heen en terug. “Zij was helemaal kapot en ik ook”, vertelde hij daarover in NRC Handelsblad.

Het was vervolgens vanzelfsprekend dat zijn vrouw zou stoppen met werken om voor de kinderen te zorgen, zodat Hamers zich op zijn werk kon focussen. “Dat is perfect, dat vinden we allebei”, zei Hamers, zoon van een ambtenaar en een huisvrouw. Alleen de zaterdagen bracht Hamers door met zijn gezin. Op de vraag of zijn kinderen, inmiddels volwassen, hem zijn afwezigheid ooit kwalijk zullen nemen, zei hij in 2018 in NRC: “Nou, misschien. Dat weet je toch nooit. Je doet het zo goed mogelijk.”

Lees ook:

ING-topman pleit opnieuw voor soepeler bonusregels

Ralph Hamers, zelf regelmatig onderwerp van verhitte discussie over zijn beloning, wil dat Nederland de bonusregels voor banken versoepelt. Dat zou financiële instellingen bewegen zich hier te vestigen.

De winst van ING keldert door de jacht op witwasserij

Het was een uitdagend kwartaal, verzuchtte ING-topman Ralph Hamers bij de presentatie van de cijfers over het einde van 2019. ING zag de nettowinst fors dalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden